Hlavní obsah

Trojice žen nutila dívku fetovat a krást na zakázku

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V poutech se sklopenými hlavami předvedla v pátek eskorta z vazby do jednací síně Krajského soudu v Brně 34letou Andreu Měcháčkovou a 31letou Dagmar Lagronovou, které v Brně společně s 29letou Renátou Plewkovou, která je stíhaná na svobodě, dávaly pervitin 14leté dívce. Drogu jí dávaly šňupat proto, aby ztratila zábrany a chodila pro ně krást do obchodních center.

Článek

"Obžalované ženy dávaly nezletilé dívce pervitin a nutily ji krást především oděvy. K tomu, aby chodila krást, jí jednak podávaly drogu a jednak jí vyhrožovaly zabitím matky. Říkaly jí, že ji hodí do propasti Macocha a také ji bily. Dívku pak vozily k obchodům, do nichž ji posílaly s taškou vystlanou alobalem, aby nepískal bezpečnostní kód," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Eva Žďárská.

U soud odmítly vypovídat

Všechny tři obžalované odmítly vypovídat. Proto předseda senátu Vlastimír Čech přečet jejich výpovědi z přípravného řízení před policejním komisařem. I v této výpovědi však byly obžalované velmi stručné a omezily se jen na to, že nic neudělaly, všechno je výmysl a o ničem nevěděly.

Obě ženy, které jsou ve vazbě, však před soudem slibovaly, že si najdou práci nebo brigádu a žádaly propuštění z vazby. Tvrdily, že budou sekat dobrotu. "Soud těmto slibům neuvěřil, protože nejde o první setkání obžalovaných ze zákonem. Proto je i nadále ponecháme ve vazbě," uvedl předseda senátu při zdůvodnění usnesení.

Proti obžalovaným stojí důkazy, které policisté zajistili, když odposlouchávali Měcháčkovou, jak se domlouvá se zákazníky, o jaké zboží je zájem. Podle dalších důkazů je patrné, že dívku ženy vozily nejen po brněnských obchodních centrech, ale i do Zlína a Olomouce, kde měla ukrást vždy konkrétní zboží. Dívku posílaly krást proto, že jí nebylo ještě 15 let a při zadržení ji nikdo nemohl potrestat.

Drogy přiznala po poslední krádeži

Malou zlodějku se podařilo zadržet často, ale vždy ji policisté museli propustit, protože byla nezletilá. Až při poslední krádeži v galerii Vaňkovka, kdy se pokusila odnést kožené bundy za zhruba pět tisíc korun, dívka řekla, že ji dospělé ženy nutí krást a dávají drogy. To byl impuls, kdy se případem začali zabývat odborníci na drogy z jihomoravské policejní správy a telefonní odposlechy začaly mít velkou cenu. Ženy mohou dostat až dvanáctiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám