Hlavní obsah

Šel na operaci střeva, zemřel na krvácení do mozku

– LEDEČ NAD SÁZAVOU
Právo, Marta Hermannová

Jaroslav Kolmayer z Ledče nad Sázavou je jednou z obětí nemocničního vraha Petra Zelenky. Zdali jeho smrt přímo souvisela s podáváním zvýšených dávek herparinu, nebo naopak vražednému pokusu ošetřovatele Zelenky odolal, a zemřel jinou závažnou příčinou, rozhodnou znalci.

Článek

V každém případě když jej na konci dubna odvážela záchranka do brodské nemocnice, jeho rodina netušila, že se zpět už nikdy nevrátí. Podrobil se operaci tlustého střeva, ale zemřel na krvácení do mozku.

"Poslední dobou měl zdravotní problémy a trpěl bolestmi. Když už to nemohl snést a já se na něj nemohla dívat, jak trpí, zavolala jsem záchrannou službu. V nemocnici měli nejdříve podezření, že má rakovinu, což nesl velmi těžce. Po operaci na chirurgii se naštěstí zjistilo, že to rakovina není, měl pouze cystu. Jeho stav se ale vůbec nelepšil, dostal sepsi všech vnitřních orgánů," vylíčila Právu Jarmila Kolmayerová začátek celé tragédie. Po nepovedeném zákroku pan Kolmayer putoval na druhou operaci. Ta se již zdařila, ale protože měl orgány napadené sepsí, přeložili ho na ARO, kde jej udržovali pět týdnů v umělém spánku.

Zelenkovi málem dali flašku

"Každý den jsme za ním jezdily - buď já, nebo jeho sestra. Ale už tehdy, když ležel na chirurgii, se nám nezdálo všechno v pořádku. Vždyť proč by ho jinak posílali na ARO? Mám dojem, že je chyba v celém systému," domnívá se Kolmayerová.

Na Zelenku si moc dobře vzpomíná. "Vždycky nám ochotně poradil, všechno vysvětlil. Byl docela příjemný. Nosili jsme mu zákusky, a to jsme mu chtěli donést i flašku! Ale tenkrát jsme nemohli nic vědět," zasmušile konstatovala paní Jarmila.

Lékaři nejdříve rodinu ujišťovali, že je všechno v pořádku a manžel se úspěšně zotavuje. "Najednou nám ale z nemocnice zavolali, že se objevilo krvácení do mozku. Sami říkali, že si nedovedou vysvětlit, jak je to možné. To bylo 12. srpna. Dva dny nato zemřel. Měsíc před svými šedesátými narozeninami," vzpomíná se smutkem Kolmayerová. "Švagrová to chtěla hnát k soudu, ale já jsem jí říkala, že na to nemám nervy. Proto jsem ho nechala spálit. Jde mi z toho všeho mráz po zádech.

Zkomplikovalo nám to život. Všechno se změnilo, jsem teď na všechno sama."

Nemocnice ještě neodpověděla

Hned jak se rodina dozvěděla o tom, že může kontaktovat nemocnici, dcera Jarmily Kolmayerové napsala e-mail s tím, že se chce dozvědět něco bližšího. "Dodnes nám z nemocnice nikdo neodpověděl. O odškodnění jsme zatím neuvažovali. Nedovedu si to moc dobře představit. Co nám dají? Muž se těšil na vnoučata, kterých se už nedočkal. Žádné peníze ho nenahradí," dodala Kolmayerová.

Osm lidí zavraždili také Stodolovi a Hepnarová
Petr Zelenka se přiznal k osmi vraždám. Stejný počet obětí mají na svědomí dosud nejbestiálnější pachatelé v československých a později českých dějinách kriminalistiky.
První, s kým je spojen počet osmi mrtvých, je Olga Hepnarová. V roce 1973 jako dvaadvacetiletá úmyslně vjela s nákladním autem na zaplněnou tramvajovou zastávku v Praze 7. Zabila osm lidí, 11 dalších zranila. Svůj čin vysvětlovala tím, že nenáviděla svět, v němž žije. V roce 1975 byla popravena.
Osm mrtvých mají na svědomí také manželé Jaroslav a Dana Stodolovi. V letech 2001 až 2003 napadali hlavně starší a bezmocné lidi. Pachatelé chtěli jejich majetek a peníze, před smrtí oběti týrali. Jejich řádění napomáhal i liknavý přístup policie, která případy násilností často uzavírala jako sebevraždy nebo nešťastné náhody. Za sérii vražd dostali Stodolovi v roce 2004 shodně doživotní tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám