Hlavní obsah

V Olomouci zemřel v ústavu kojenec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Pětiměsíční kojenec zemřel v úterý v kojeneckém ústavu v Olomouci. Život mu nezachránili ani lékaři a sestry, kteří se ho pokusili resuscitovat. Podle informací policie zemřelo dítě s největší pravděpodobností na syndrom náhlého úmrtí.

Článek

"Zdravotní sestra v úterý před polednem dítě vytáhla z kočárku. Chlapec byl promodralý, apatický. Zahájily s další sestrou resuscitaci, ve které pokračovali i lékaři. Dítě se však zachránit nepodařilo," uvedla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Záchranáři přijeli na místo v okamžiku, kdy dítě nejevilo známky života. "Snažili se obnovit jeho životní funkce a oživovali ho, ale nepodařilo se to," uvedl náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg. Podle něj doporučil lékař zdravotní pitvu, která by měla jednoznačně určit přesnou příčinu úmrtí.

Podle primářky kojeneckého ústavu Vladimíry Hamalové jde o zcela ojedinělý případ. V olomouckém ústavu dosud žádné dítě na syndrom náhlého úmrtí nezemřelo. "Není možné tomu zabránit. Stane se to i maminkám, které jedou s dítětem v kočárku. Na 1000 narozených dětí připadají dvě úmrtí. Jde o onemocnění, které nezná příčinu," řekla primářka Hamalová.

Upřesnila, že kojenecký ústav má monitory, které hlídají dech kojenců a mohou syndromu předcházet. "Monitory máme umístěny na postýlkách," doplnila Hamalová.

Syndrom náhlého úmrtí je nejčastější příčinou úmrtí dětí do jednoho roku. Nejvíce jsou podle odborníků ohroženy děti mezi čtvrtým a šestým měsícem života. Na syndrom v Česku ročně zemře deset až 14 dětí. Příčina nemoci není objasněna, lékaři předpokládají vliv mnoha faktorů. Dodržování některých zásad však může riziko výrazně snížit. Patří mezi ně například doporučení, aby dítě spalo na zádech, a v pokoji, kde spí, nebylo příliš teplo. Dítě by mělo být také přiměřeno oblečeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám