Hlavní obsah

Po razii skončilo v celních skladech zboží za 140 miliónů

Právo, mák
CHEB

Padělky značkového textilu, bot, DVD nosičů a dalšího zboží za více než 140 miliónů korun skončily ve skladech celníků po jejich rozsáhlé sobotní razii na tržnici ve Svatém Kříži u Chebu. Zabavené zboží odvezly čtyři kamióny a tři dodávky, celníci jej sčítali celou neděli.

Článek

"Celní správa zajistila více než 1,2 miliónu kusů nekolkovaných cigaret, téměř 54 000 pirátských CD a DVD a celkem 73 600 padělků textilu, obuvi a jiného spotřebního zboží," upřesnila v úterý mluvčí plzeňské celní správy Jitka Blahutová. Celkové škody vzniklé na úniku spotřební dani, majitelům autorských práv a práv k ochranné značce byly vyčísleny na 142,3 miliónu korun.

Skutečná hodnota zabaveného zboží je však podstatně nižší. Například náklady na vyrobení jednoho pirátského CD se pohybují řádově v korunách, trhovci je pak nabízejí v průměru za sto korun. " My ho ale hodnotíme jako originál, tedy asi za 500 korun, stejné je to i s ostatním zbožím," vysvětlila mluvčí.

Důmyslná spleť tajných chodeb a skrýší

Největší zisk mají stánkaři z prodeje nekolkovaných cigaret, kdy jim podle Blahutové zůstává v kapse z každé krabičky za 44 korun 21 korun. Sobotní akce patří k největším a nejúspěšnějším v historii západočeských celníků. Zúčastnilo se jí na 250 pracovníků z plzeňského, českobudějovického, pražského a ústeckého ředitelství. Razie za dohledu sedmdesáti členů speciálního celního útvaru trvala 16 hodin.

Akce byla výjimečná také tím, že západočeští celníci získali letos poprvé povolení od státního zástupce násilím otevřít velké množství opuštěných a uzamčených stánků. "Bylo jich asi 130," doplnila mluvčí.

Celníci tak objevili na tržnici důmyslnou spleť chodeb a tajných skrýší. Právě tam trhovci ukrývali většinu zabaveného falešného zboží. Pár hodin po razii se však na tržnici vesele obchodovalo dál. Na bronzovou neděli tam přijely za nákupy stovky lidí.

"Je to dlouhodobý problém, nedaří se nám identifikovat pachatele trestné činnosti," řekla Blahutová. Celníci sice zjistí komu stánek patří, ale majitel ho většinou pronajme dalším osobám. "Nájemní smlouvy jsou spletité," poznamenala mluvčí.

Podle ní mají celníci v těchto případech malé kompetence. Soustřeďují se proto přímo na kontroly dováženého zboží a razie na tržnicích. I tady se však vyskytují překážky. "Některé padělky se totiž dodělávají až na našem území a při kontrole kontejnerů zjistíme, že v tu chvíli jde o běžné zboží," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám