Hlavní obsah

Nemocniční vrah není ve vazební cele sám

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Petr Bednář, Marta Hermannová

Třicetiletý muž z Jihlavy, jehož východočeští kriminalisté v pátek obvinili se sedmi dokonaných a deseti nedokonaných vražd pacientů oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice, byl v neděli večer vzat do vyšetřovací vazby. Nyní je umístěn v cele královéhradecké vazební věznice.

Článek

"Vazba je na něho uvalena, protože mu hrozí vysoký trest a mohl by se vyhýbat trestnímu stíhání. Také by se mohl na svobodě pokoušet ovlivňovat vyslýchané svědky, zejména pracovníky nemocnice, a v neposlední řadě by mohl opakovat trestné činy, z nichž je obviněn," uvedla k vazebním důvodům dozorující státní zástupkyně Lenka Faltusová z Hradce Králové.

Tiskový mluvčí hradecké věznice Václav Kárník sdělil, že pokud u obviněného hrozí riziko pokusu o sebevraždu, dozorce jej pro jistotu kontroluje každou půlhodinu. Dodal však, že kdyby se rozhodl něco si udělat, zřejmě by mu v tom nic nezabránilo.

"Na cele může mít ložní prádlo, rychlovarnou konvici či televizor. Může mít dvoubřitou žiletku a další předměty. Má na to nárok, nemůžeme mu to upírat, ale některé z těch věcí by mohl použít k sebevraždě. Ale konkrétně tento obviněný je na cele s dalším mužem. Kdyby si chtěl něco udělat, je šance, že druhý obviněný by dal včas signál dozorci na patře," sdělil Kárník.

Hradecká věznice kromě toho nabízí obviněným a odsouzeným služby profesionální psycholožky, která je denně k dispozici. "Do věznice dochází v případě potřeby také psychiatr," doplnil Kárník.

Příbuzní pacientů kontaktují brodskou nemocnici

Na havlíčkobrodskou nemocnici se bezprostředně po zveřejnění případu sedmi úmrtí, které má na svědomí bývalý zaměstnanec ARO Petr Zelenka, začali obracet lidé, jež mají podezření, že se jejich příbuzní mohli stát jeho oběťmi. Nemocnice otevřela za tímto účelem e-mailovou adresu nemocnice@onhb.cz

"Ráno nám bylo doručeno zhruba 15 zpráv. Z toho přibližně ve třetině dopisů nám lidé vyjadřují podporu. Ve dvou dopisech lidé psali, že jejich příbuzní leželi v brodské nemocnici a ptají se, zda se jich tento případ také týká. Pisatele budeme kontaktovat a v rámci možností informovat. Nemůžeme ale mařit vyšetřování policie," sdělil Právu ředitel Josef Pejchl. Jména obětí nezná, v současné době má veškerou dokumentaci policie, která případ vyšetřuje.

Podle slov hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila se kraj chystá jednat o případném odškodnění rodinám lidí, kteří přišli o život rukou Petra Zelenky. "O tom, zda jej příbuzní dostanou a jak bude vysoké jsme zatím blíže nehovořili. První podmínkou je, aby byl obviněný zdravotník odsouzen," upřesnil.

V nemocnici pracoval sedm let

Milan Šimůnek z Golčova Jeníkova si je jist, že jeho maminka Marie, která zemřela letos v červenci v brodské nemocnici, je obětí Petra Zelenky. "Hned jak jsme se dozvěděli o jeho obvinění, zdálo se nám, že tomu celý případ nasvědčuje. Maminka prodělala operaci žlučníku a pupeční kýly, a na to by se v dnešní době přeci nemělo umírat. Byli jsme u maminky každý den i dvakrát, absolvovali jsme s ní celý ten proces," vzpomíná Milan Šimůnek s tím, že jeho šestašedesátileté matce se stále objevovala v břiše krev.

"Zda budeme žádat o odškodnění ještě nevíme, protože čekáme, až mi z nemocnice potvrdí, že šlo skutečně o to, že byl mamince podáván heparin. Měsíce jsme se s její smrtí vyrovnávali a teď to začalo všechno nanovo," řekl Šimůnek.

Nadřízení a kolegové obviněného se shodují v tom, že to byl člověk pracovitý, aktivní, sám se vzdělával. V brodské nemocnici pracoval sedm a půl roku, nastoupil v březnu roku 1999 a za celou dobu, co zde působil, na něj nebyla podána žádná stížnost.

V Jihlavě neměli žádné podezření

Zelenka po vyhazovu z brodské nemocnice pracoval přesně měsíc, od 1. listopadu, na standardní lůžkové stanici chirurgického oddělení Nemocnice Jihlava v zařazení jako všeobecná sestra. "Při nástupu do Nemocnice Jihlava doložil všechny obvyklé náležitosti dokládající dosažené vzdělání a praxi včetně čistého výpisu z trestního rejstříku a potvrzení o rozvázání pracovního poměru dohodou s předchozím zaměstnavatelem.

Ve světle současných informací se to může zdát divné, ale v okamžiku přijetí jsme neměli žádné indicie vzbuzující pochybnost," vzkázal ředitel jihlavské nemocnice Martin Šuma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám