Hlavní obsah

Lekáři propustili chlapce, kterého řidič pohodil v lese

Právo, Petr Knötig
BLANSKO

Po 17 dnech pobytu na chirurgickém oddělení boskovické nemocnice propustili v pondělí lékaři do domácího léčení 15letého Karla Pravce, kterého v noci ze 16. na 17. listopadu srazil 35letý Petr Neissar a posléze ho pohodil do lesa. Mladík se musel podrobit operaci nohou, protože měl složité zlomeniny bérců, měl tržnou ránu v zádech, otřes mozku a šok.

Článek

Řidič čelí obvinění pro pokus o vraždu, jeho 19letá spolujezdkyně pak obvinění pro neposkytnutí pomoci. Trestní stíhání v jejím případě začalo v pondělí. Hrozí jí až rok vězení, jelikož při nehodě byla v autě a neposkytla chlapci pomoc i přes to, že o něm věděla.

"Chlapce jsme v pondělí skutečně propustili do domácího léčení, jeho stav je stabilizovaný a léčba vypadá velmi dobře a spěje ke zdárnému výsledku," potvrdil Právu ošetřující lékař Radek Bousek.

Propuštěním do domácího ošetřování však léčení zdaleka nekončí a bude trvat několik měsíců. Do školy se chlapec vrátí zřejmě až za rok, až se vše zahojí. Je však velká šance, že vše bude bez následků a chlapec se vrátí do normálního života. Na vozíku bude asi osm týdnů, pak přejde na berle. Na konci rehabilitace by měl opět začít chodit sám.

"To, zda se následky zůstanou nebo ne, se vždy řeší až tak 12 měsíců po úrazu, dříve je to jen holá spekulace. Ale jeho případě je šance veliká," poznamenal zástupce primáře chirurgického oddělení boskovické nemocnice Josef Snášel.

Mladík se těší na zelňačku a párky

Mladík, který se učí truhlářem a patří mezi dobré fotbalisty, opouštěl nemocnici na invalidním vozíku, ze kterého si sám dokázal přesednout do otcova favoritu. Doma ho čeká zelná polévka, kterou mu matka uvařila už v neděli. "Jako druhý chod si dám domácí párky a čerstvé pečivo, moc to mám rád, je to nejlepší jídlo," říkal s úsměvem Karel, který bude mít doma péči jako v bavlnce.

K tragické události došlo 16. listopadu, kdy Neissar se svou přítelkyní jel autem a v Kunštátě na Blanensku chlapce srazili. Ten přeletěl auto a propadl zadním oknem do kufru. Řidič nezastavil a pokračoval až do Lysic, kde bydlí. Tvrdí, že teprve tam si těžce zraněného chlapce všiml a místo přivolání lékaře ho odvezl asi dva kilometry do lesa, kde ho pohodil nedaleko cesty. Mladík strávil v lese noc,  doplazil se k cestě, kde ho uviděl náhodný řidič a zavolal lékaře.

Muže pak policisté vypátrali podle registrační značky, která z jeho auta upadla. Ihned potom začalo jeho trestní stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. To bylo překvalifikováno na pokus o vraždu, protože odhozením chlapce do lesa mohl vzhledem k vážným zraněním předpokládat jeho smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudce vzal nebezpečného řidiče do vazby

Z policejní cely přímo do brněnské věznice odvezla v sobotu před polednem policejní eskorta 35letého Petra Neissara z Lysic na Blanensku, kterého vzal soudce...

Výběr článků

Načítám