Hlavní obsah

Největší letošní požár na Domažlicku založil hasič

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Policistům se podařilo usvědčit dvacetiletého dobrovolného hasiče z Kdyně z toho, že založil největší letošní požár na Domažlicku. Na místě byl mezi prvními. S proudnicí v ruce se neohroženě pouštěl do boje s deset metrů vysokými plameny, které v červenci zachvátily obří seník v Koutě na Šumavě.

Článek

"Nejprve zapíral ale později, když jsme mu jeho argumenty vyvrátili, se doznal," řekl ve středu Právu informovaný policista. Mladík je zodpovědný ještě za dalších pět požárů s nižší škodou, které založil v průběhu letošního roku.

"Začalo to tím, že na krizovou linku 112 anonymně nahlašoval fiktivní požáry. Nejdříve mu stačilo pozorovat, jak se tam hasiči sjíždějí. Až později začal podpalovat sám a jako dobrovolný hasič se účastnil zásahu. Zapálil například stoh slámy, lesní krmelec nebo plastové kontejnery, od kterých pak chytla zaparkovaná auta" řekl Právu domažlický policejní ředitel Josef Skála.

Znalci se shodli, že mladík trpí pyromanií a je nutná ústavní léčba. Soud ho proto místo do vazby poslal do psychiatrické léčebny v Dobřanech. Stíhán je pro trestné činy poškozování cizí věci a šíření poplašné zprávy. Svoji vinu nepopírá a jako motiv vysvětlil, že se tím uklidňoval, když se pohádal v rodině nebo s přítelkyní.

Jestli skončí ve vězení je ale ve hvězdách. Záleží na soudních znalcích, kteří stanoví, do jaké míry měl v důsledku duševní poruchy snížené ovládací schopnosti. Pokud konstatují, že nemohl ovládat své chování, trest mu žádný nehrozí. Musel by však zůstat pod dohledem odborníků do úplného vyléčení.

Hasiči jsou rozčarovaní

Starosta Kdyně Jan Löffelman jen těžce hledal slova: "Je to neštěstí. Zřejmě si tím léčil svoje problémy. Před dvěma roky už jsme tu jednoho žháře měli. Byl to také místní občan, ale s hasiči neměl nic společného." Smutnější je podle něj tento případ právě o to, že jde o aktivního hasiče. "Nezávidím tuto situaci ani jeho dobrovolným kolegům, ani rodičům.

Jeho táta udělal pro Kdyni kus dobré práce, mimo jiné i jako hasič. Možná chtěl být kluk slavný, kdo ví. V každém případě je to velké neštěstí," dodal. Rozpaky neskrýval velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Kdyni Václav Sokol. "Je to pro nás špatné," řekl. Hasiči jsou podle něj poslední, kdo by podobný zkrat ve svých řadách očekávali.

Reklama

Výběr článků

Načítám