Hlavní obsah

Policie zesiluje kontroly myslivců

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslivci by si měli začít dávat pozor - policie v těchto dnech zahájila velkou celorepublikovou akci, zaměřenou na dodržování bezpečnosti při pořádání honů. Zvýšené kontroly skončí až na Silvestra. Příčina? Neustále rostoucí křivka nešťastných událostí, kdy byl na honech někdo postřelen nebo dokonce usmrcen.

Článek

"Akce je zaměřená hlavně na kontrolu příslušných dokladů, zákaz požívání alkoholu nebo jiných látek před honem nebo v jeho průběhu a kontroly zbraní, aby nedocházelo k lovu zvěře zakázanými způsoby," sdělil Právu ředitel Služby správních činností Policejního prezidia Antonín Kreml. Podle Kremla bylo jen za minulý rok zjištěno celkem 115 porušení zákona o zbraních.

"Při celkovém počtu 1466 kontrol vyřídili naši lidé 44 přestupků napomenutím, 37 pokutou a 34 bylo předáno k vyřízení správnímu orgánu," sdělil Kreml. Kromě těchto opatření bylo v několika případech zahájeno trestní stíhání, vesměs pro ublížení na zdraví nebo usmrcení z nedbalosti.

Podle policejních statistik totiž byly jen za minulý rok v souvislosti s mysliveckými hony postřeleny čtyři osoby, z nichž jedna svým zraněním dokonce podlehla. Důvodem tragédií byla vždy střelba v místech, kde s ohledem na bezpečnost myslivec nesmí střílet, nebo záměna kolegy či náhodně kolemjdoucích lidí za zvěř.

Nebezpečná kombinace

Svou vinu na tom má i alkohol, používaný nimrody "pro zahřátí". "Vyrazili jsme s přáteli na výlet na Kokořínsko a najednou nám začaly svištět broky ve větvích nad hlavou," řekla Právu Jitka Sedlářová z Děčína. Podle ní a svědectví dalších turistů, které má Právo k dispozici, se totiž dostali bez jakéhokoliv varování doprostřed štvanice na divoké prase. Navíc o kus dál na louce skupina myslivců nezakrytě popíjela pivo a dolévala si do čaje rum.

Turisté událost oznámili na policii, která případ vyšetřila a postoupila na správní úřad v Mělníku. Odtamtud však přišlo oznámení, že myslivci žádný zákon neporušili. Lovecké zbraně jsou však nebezpečné i mimo honitby. "V neděli 8. října tohoto roku vytáhl v podnapilém stavu šestačtyřicetiletý muž z Třinecka brokovnici na svého bratra a křičel, že ho zastřelí," sdělila Právu tisková mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. "Naštěstí ke zranění nedošlo a útočníka od trestního stíhání pro násilí spáchané proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci zachránilo jen to, že bratr, na kterého mířil, odmítl dát souhlas s jeho trestním stíháním," dodala Bednarčíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám