Hlavní obsah

Kvůli vánočnímu stromku si muž málem uřízl nohu

Právo, Pavel Orholz
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Těžký úraz si v pondělí způsobil 48letý muž, který se v Měkynci na Strakonicku vypravil ráno do lesa na vánoční stromky. Ke kácení stromků měl povolení. Během práce si ale motorovou pilou téměř odřízl pod kolenem nohu.

Článek

"Na místě zasahovala sanitka i letecká záchranná služba. Muž si sám téměř kompletně amputoval nohu v bérci," sdělil Právu ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý.

Těžce zraněného muže sanitka odvezla nejdříve do přilehlého Bílska, kde ho zdravotníci přeložili na vrtulník a skončil na úrazovém oddělení českobudějovické nemocnice. Situace vypadala hned po nehodě beznadějně, chirurgové v českobudějovické nemocnici se ale pokoušeli o záchranu nohy ještě v podvečer.

"Muže v současné době operujeme a je ve stabilizovaném stavu. Zatím nedokážu říci, zda se nám nohu podaří zachránit," konstatoval v pondělí večer primář úrazového oddělení českobudějovické nemocnice Pavel Kopačka.

Upozornil, že se jedná poměrně o ojedinělý případ. "Z těchto zranění jsou nejčastější ty na kotoučové pile a jedná se většinou o poranění na rukou. Především jde o amputace prstů. Tohle je ale podstatně větší úraz," konstatoval Kopačka.

"Jednalo se o nehodu a muž měl ke kácení vánočních stromků jako fyzická osoba povolení," podotkla mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

Podle Martina Komárka, muže třetího na mistrovství světa ve sportovním dřevorubectví, stačí k takto těžkému zranění poměrně málo. "Hlavně u amatérů se to může stát jednoduše. Například když vypadne motorová pila z ruky. Řezání malých stromků motorovou pilou je také velmi ošidné. Je těžké odhadnout, jakou silou na tenký stromek přitlačit. Může se lehce stát, že po stromku chytne pila i šaty na noze a potom je už velmi těžké neštěstí zabránit," je přesvědčený Komárek. Dodal, že na malé stromky by měl každý vyrážet radši s normální ruční pilkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám