Hlavní obsah

Matka tří dcer unikla vězení za týrání

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dvacetiměsíčnímu vězení za týrání dcer unikla v pondělí u odvolacího senátu ústeckého krajského soudu 33letá Jana Dvořáčková z Libochovic na Litoměřicku. Senát zmírnil srpnový verdikt litoměřického okresního soudu za týrání její dnes šestileté dcery Terezy a nepodmíněný trest zmírnil na podmíněný odložený čtyřletou podmínkou.

Článek

Soud uznal matku tří dcer vinnou z týrání svěřené osoby a kromě trestu nad ní nařídil dohled. Litoměřický soud zdůvodnil svůj srpnový rozsudek i tím, že jde o souhrnný trest. Druhé dceři totiž Dvořáčková zlomila při bití vařečkou ruku.

Měla hrozit dceři utopením

Znalec prokázal u Terezy syndrom týraného dítěte. Obžalovaná trpí podle posudků poruchou osobnosti se sklony k agresivitě, což ale nelze medicínsky ovlivnit. "Až budu velká, budu mámu bacat jako ona mě," řekla lékařům Terezka, která nyní žije u babičky a matku již nechce vidět.

Podle svědectví sousedů ji Dvořáčková měla také zavírat od 1,5 roku věku do temného špajzu či na zhasnutou toaletu, odkud dívenka volala o pomoc. Jedna z žen dokonce tvrdila, že matka hrozila své dceři utopením.

Sousedi vypovídali proti ní

Terezka se dokonce z prožitého strachu začala pomočovat. Po pobytu v nemocnici, v dětském domově a nyní u babičky je ale již v pořádku. Podle lékařů jde o inteligentní dítě, které si nevymýšlí.

Dvořáčková fyzické trestání dcery nepopírá, ale odmítá, že by bylo nepřiměřené. "Když třeba vylila schválně omáčku na koberec nebo vulgárně nadávala mému druhovi, dostala na zadek. Nevím, proč sousedi v domě vypovídali proti mě, nikdy mě neměli rádi," řekla Dvořáčková s tím, že jednou Terezu potrestal proutkem i její druh.

Bylo trestání dětí týráním?

Dětská lékařka soudu řekla, že k ní Dvořáčková docházela s Terezou často. Většinou šlo o zhmožděniny, odřeniny či modřiny.

Obhájce Dvořáčkové argumentoval kromě jiného i tím, že ani podle znalců neexistuje ideál rodiče a na životě jeho klientky se měla podepsat i její matka, babička Terezy, která ji v dětství měla zanedbávat. "Obžalovaná není vzorným rodičem, je ale otázka, zda trestání jejích dětí bylo týráním," dodal obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám