Hlavní obsah

Uprchlý vězeň Roztočil chce přijet do Česka k soudu

PRAHA

Rostislav Roztočil, který je na útěku z českého vězení a ukrývá se v Německu, se rozhodl přijet do ČR, aby se zúčastnil jednání středočeského krajského soudu o obnově svého procesu. Roztočil řekl televizi Nova, že 18. prosince přiletí ze Stuttgartu i přesto, že mu po přistání hrozí zadržení a přesun do věznice.

Článek

Středočeský krajský soud nařídil další jednání o obnově Roztočilova procesu na 19. prosinec a odsouzený muž chce prý být osobně u toho. "Mé rozhodnutí prostě přišlo po domluvě s německým generálním prokurátorem," řekl Roztočil Nově.

Roztočil byl v roce 1985 odsouzen v ČSSR v nepřítomnosti za vraždu egyptského studenta k výjimečnému trestu 24 let vězení. Loni v listopadu uprchl z věznice na Borech spolu s dalším vězněm a vrahem Romanem Čabradou.

Po vstupu na české území ale může skončit v poutech. "Ve chvíli, kdy projde celní kontrolou, by měla být zpravena policie a měl by být zadržen a převezen do výkonu trestu," uvedl v televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Vinu za vraždu studenta Roztočil od počátku popírá. Na konci října to řekl i při výslechu u německého soudu. "Uvedl jsem, že s rozsudkem z roku 1985 nesouhlasím a že jsem se na ničem, co je mi předhazováno, nepodílel," podotkl tehdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám