Hlavní obsah

Doprovázela muže na psychiatrii, zaplatila životem

Právo, Petr Knötig
BRNO

Jako člověk, který se jen bránil, vystupoval v pátek před senátem Krajského soudu v Brně 52letý podnikatel z Jihlavy František Pertl. Zodpovídá se z vraždy své 49leté přítelkyně. Podle obžaloby ji zastřelil letos 8. května v osobním autě nedaleko Troubska na Brněnsku, když ho známý vezl do Brna na psychiatrické léčení. Přítelkyně ho doprovázela a zaplatila za to životem.

Článek

"Obžalovaný se s přítelkyní nejdříve v autě pohádal a posléze ji usmrtil nejméně dvěma výstřely. Žena utrpěla poraněné hlavy, plic a obratlů páteře. Kvůli těmto zraněním zemřela na místě. Řidič po vraždě zastavil a utekl z auta, zatím co obžalovaný sedl za volant a odjel do Jihlavy i s mrtvou ženou," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

František Pertl se před soudem hájil tím, že došlo k potyčce a on se bránil, aby ho žena nezabila. "Řekl jsem jí, že pokud mě opustí, vyskočím z auta. Ona pak vytáhla zbraň a řekla, že pokud se chci zabít, tak nebudeme žít oba dva. Přetahovali jsme se o zbraň a já jsem jí zkroutil ruku. Přitom vyšly dva výstřely," vypověděl Pertl.

Znalci z oboru soudního lékařství však uvedli, že by žena nebyla schopná vzhledem k rozsáhlým zraněním zmáčknout spoušť dvakrát. Senát proto zvažuje, že nařídí rekonstrukci ve vozidle, aby se objasnilo, kdo jak seděl a jak se mohl hýbat. Líčení bylo proto odročené na neurčito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám