Hlavní obsah

Obchodníci s benzínem dlužící tři čtvrtě miliardy jsou na svobodě

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zásadní obrat nastal v ostře sledovaném případu dvou obchodníků z benzínem, které v říjnu zatkli detektivové z finanční policie pro podezření, že se úmyslně vyhýbali placení daní a státní kasu připravili o stovky miliónů korun. Plzeňský krajský soud ve středu po čtyřech týdnech vyšetřování překvapivě propustil z vazby oba obviněné, Martina Uhera (37) a jeho spolupracovnici Pavlínu Nováčkovou.

Článek

Státnímu zástupci přitom vzkázal: Jdete na to špatnou cestou. "Ten skutek, jak je popsán v usnesení o zahájení trestního stíhání, nevykazuje znaky trestného činu," řekl v pátek Právu soudce Jiří Šilhavý, který o propuštění dvojice podnikatelů rozhodl. Podle něho popisovaný stav neodpovídá dané právní kvalifikaci, kterou je krácení daně. Šilhavý tak vyhověl stížnosti proti rozhodnutí o uvalení vazby, kterou podali obhájci obou obviněných.

Na svobodě mohou obvinění vyšetřování komplikovat

Žalobce Julius Lachnitt z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který na vyšetřování kauzy dohlíží, se proti názoru soudce ohradil. "Jsem přesvědčen, že to jednání obviněných, tak jak jej policejní orgán popsal v usnesení, trestným činem je. Já v tom žádnou chybu nevidím," prohlásil Lachnitt. Podle něho může pobyt obviněných na svobodě další vyšetřování zkomplikovat.

Od jejich vzetí do vazby totiž uplynula krátká doba na to, aby policejní orgán mohl shromáždit všechny důležité důkazy, které teď mohou být zmařeny. Státní zástupce ani neuvažuje o tom, že by trestní stíhání zrušil. "Soud může mít sice jiný názor, ale neprovádí dozor nad vyšetřováním. Jeho stanovisko není v této fázi pro státního zástupce závazné," dodal Lachnitt.

Neplacení daní není trestné

Uher s Nováčkovou prodali prostřednictvím svých firem Solitor, Redost a Oilmaster během dvou let v České republice statisíce litrů benzínu dovezeného z Německa a z Rakouska, aniž by státu zaplatili stovky miliónů korun na spotřební dani a DPH.Celkový daňový dluh včetně penále se podle finančního úřadu vyšplhal až na částku blížící se třem čtvrtím miliardy korun. Policie přitom neměla lehkou úlohu.

Musela totiž opatřit takové důkazy, aby se neplatiči nemohli vyhnout trestnímu postihu. Samotné neplacení daní totiž trestné není. Navíc Uher a jeho spolupracovníci daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali tím, že daně platit chtěli, ale jejich firmám se nedaří a nemají peníze.

Využili zavedení volného obchodu

Detektivové zřejmě našli cestu, jak obhajobu obchodníků rozbít. Museli se zabývat i fiktivními finančními operacemi, které měly navodit dojem, že firmy jsou na tom špatně a nemají na placení daní. Papírově vše vypadalo, že jsou na pokraji krachu, ve skutečnosti ale měly pohádkové zisky. Uher si tak mohl například dovolit koupit si luxusní dům na Mallorce.

Podvodníci využili zavedení volného obchodu v rámci Evropské unie, kdy v květnu 2004 z hranic zmizely celní kontroly. Do té doby to fungovalo tak, že daň z přidané hodnoty a zároveň clo vybírali celníci přímo na hranicích při každé jednotlivé dodávce do ČR.

Uher svou první společnost Solitor založil podle obchodního rejstříku na jaře 2004 a okamžitě začal do země ve velkém dovážet pohonné hmoty. Využil přitom kontakty v zahraničních rafinériích, které tam získal díky svému někdejšímu rakouskému obchodnímu partnerovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám