Hlavní obsah

Čtyřleté dítě podpálilo dům s dvaceti lidmi

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYMBURK

Hustý černý dým a plameny vyšlehly v úterý kolem 21. hodiny z oken domu na okraji Rožďalovic na Nymbursku. Ve dvoupatrovém domě bydlelo kolem dvaceti lidí, kteří nyní nemají kam jít. Požár domu způsobilo čtyřleté dítě, které si hrálo se zápalkami. Při požáru nebyl nikdo naštěstí zraněn.

Článek

"Přítelkyně vyběhla ven s naším ročním synem, všude byl kouř, všichni řvali, byl tu strašný zmatek, křik a během chvíle byl celý barák v plamenech. Už to nešlo ani hasit," líčil událost jeden z obyvatel domu. Na ulici se seběhlo několik desítek lidí, obyvatelé hořícího domu, jejich známí, kteří tam byli na návštěvě i sousedé. Hasiči měli dost komplikovanou práci.

"Požár byl velmi intenzivní na půdě, kde hořely matrace a další hodně hořlavé věci. Byly tam kanystry s benzinem a propanbutanové lahve," řekl Právu jeden ze zasahujících hasičů. K ránu občas z domu vyšlehl nečekaný plamen. Příčinou požáru byla podle hasičů hra dítěte.

Děti odnesli lidé ke známým a pokoušeli se hasit

"Čtyřletý kluk si hrál se zápalkami nebo zapalovačem a zapálil papíry ve skříni v dětském pokoji. Od toho začalo potom všechno hořet," uvedl zasahující hasič. Ačkoli bylo v domě v tu chvíli dvacet nebo třicet lidí a oheň postupoval podle svědků velice rychle, nikdo nebyl zraněn. "Všechny děti vynesli lidé ven, všichni vyběhli včas na ulici. Nikomu se nic nestalo," říkala jedna z obyvatelek domu.

Děti pak obyvatelé roznesli a rozvezli po známých a příbuzných a sami se pokoušeli hasit, ale marně. Ráno kolem domu chodil očouzený špinavý majitel, který se také snažil nemovitost zachránit. "Večer sem přijel do domu za svou přítelkyní a vlastně jsem přijel akorát, když to začalo. Pomáhal jsem hasit a pak jsem chvíli spal tady v autě," řekl majitel domu Věroslav Bouma.

Obec pro lidi nemá náhradní ubytování

Ten dům pronajímá podle jeho slov asi pěti až sedmi rodinám, které teď nemají kam jít. "Asi to budu rekonstruovat, ale teď by měla pomoci obec," domníval se Bouma. Obec ale podle nového starosty ubytování pro tolik lidí nemá. "Maximálně jim můžeme nabídnout prostory k uskladnění jejich věcí, bydlení pro ně nemáme," řekl na místě starosta Josef Nešněra, který uvedl, že majitel domu Bouma má vůči obci dluhy a dosud s obcí příliš za dobře nebyl.

Obyvatelé domu se tak chystají zajistit si bydlení u známých a příbuzných. "Nic mi nezbylo, jen to, co mám na sobě. Snad nás k sobě vezme kamarádka," plakala žena z domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám