Hlavní obsah

Kvůli alkoholu přišla o talár další soudkyně

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Soudci vyslali další signál, že mezi sebou nebudou trpět člověka, který pije alkohol v pracovní době a dělá tím ostudu justici. Kárný senát Vrchního soudu v Praze odvolal z funkce předsedkyni senátu Okresního soudu v Rokycanech Janu Sládkovou.

Článek

Ta je v krátké době už druhou soudkyní, která přišla o talár kvůli problémům s alkoholem.  Minulý měsíc definitivně skončila soudcovská kariéra pro předsedkyni senátu Obvodního soudu  pro Prahu 10 Miroslavu Trčkovou.

Pro Sládkovou  ale není ortel Vrchního soudu konečný. Má ještě šanci odvolat se ke kárnému senátu Nejvyššího soudu v Brně.

Je doma a bere polovinu mzdy

"Vrchní soud vyhověl  návrhu na odvolání z funkce soudkyně, který podal předseda Okresního soudu v Rokycanech.

Rozhodnutí ale ještě není pravomocné. Předpokládám, že soudkyně si podá opravný prostředek," řekl v úterý Právu  předseda Krajského soudu v Plzni Zdeněk Jaroš.  Podle něho je soudkyně Sládková z rozhodnutí ministra spravedlnosti už od loňského roku dočasně zproštěna výkonu funkce soudce  právě  pro prohřešky s alkoholem.

"Na pracovišti byla opakovaně v podnapilém stavu, jednou dokonce odešla a už se nevrátila," dodal  Jaroš. Sládková také podstoupila protialkoholní léčbu. V současnosti je doma a pobírá padesát procent mzdy.

Proslavila se případem hostinského, který neobsluhoval Romy

Sládková  se dostala do podvědomí široké veřejnosti zejména jako soudkyně  v trestní  kauze hostinského Ivo Blahouta, který usedl na lavici obžalovaných za to, že v roce 1995 ve své restauraci Na Železné v Rokycanech odmítal obsluhovat Romy.

Sládková ho třikrát po sobě zprostila obvinění. Odvolací soud osvobozující rozsudek pokaždé zrušil, nakonec ji případ odebral a přikázal jinému soudci do Klatov, který hostinského uznal vinným z rasové nesnášenlivosti. Sládková potom dokonce uvažovala o tom, že by o případu napsala knihu.

"Budu se snažit jeden z nejzajímavějších případů mé patnáctileté soudní praxe popsat z pohledu soudce za použití všech důkazních materiálů z trestního řízení včetně dalších zajímavostí, které u soudu nezazněly," řekla tehdy Právu soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudkyně přišla o talár kvůli alkoholu

Z taláru do civilního oblečení svlékl ve středu kárný senát Nejvyššího soudu v Brně (NS) předsedkyni senátu Obvodního soudu pro Prahu 10 Miroslavu Trčkovou....

Výběr článků

Načítám