Hlavní obsah

Strážníci dostali podmínky za týrání mladého Roma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vzít spravedlnost do vlastních rukou se nevyplatilo dvěma strážníků brněnské městské policie, které brněnský soud potrestal dvouletým vězením s podmíněným odkladem na 5 let za mučení 14letého Roma. Současně také 36letý Pavel Trenz a 31letý Pavel Kypr nesmí vykonávat nejméně 5 let funkci veřejného činitele a nesmí nosit či držet zbraň. To vše zato, že 1. července v lese mezi Soběšicemi a Útěchovem u Brna bili a týrali mladého Roma.

Článek

"Vina obžalovaných byla jednoznačně prokázaná, a to i přes to, že oba vinu popírali a tvrdili něco jiného. Usvědčovaly je jednak výpovědi svědků, ale také DNA z pistole, kterou strašili chlapce a vyhrožovali mu zastřelením, a také záznam GPS o pohybu jejich služebního vozu přesně podle toho, jak to popsal poškozený," uvedl předseda senátu Aleš Dufek.

Hrozily nepodmíněné tresty

Podle jeho slov sice strážníci vyvázli s podmíněnými tresty, ale jejich jednání bylo na hraně, aby šli do vězení nepodmíněně. Při hlasování senátu se jednalo dlouho o tom, zda je nechat na svobodě nebo ne. "Není možné, aby lidé, kteří mají hájit zákon, ho sami takto brutálně porušovali," dodal Dufek.

Případ začal už 30. června v centru Brna, kdy skupina dětí šla z kina. Už z Dominikánského náměstí je začala sledovat malá skupina romských dětí a na náměstí Svobody došlo ke rvačce, při které byl zbitý syn strážníka Pavla Trenze. Ten vše řekl doma své matce, která s ním druhý jezdila po městě a spolu hledali viníky. Když některé zahlédli u nádraží, matka to zavolala svému manželovi do služby a ten přijel se svým kolegou udělat pořádek.

Už u nádraží dal Trenz jednomu z romských chlapců facku a dva naložili do svého služebního auta. Chvíli s nimi ujezdili po Brně a po chvíli jednoho z chlapců vyložili v ulici Cejl. Druhého si nechali v autě a jeli s ním do lesa nedaleko Útěchova, kde ho zbili a nutili ho uvést, kde bydlí ostatní rváči a jak se jmenují. Přitom mu Trenz přiložil k hlavě pistoli a cvakal na prázdno.

Pistole cvakala naprázdno

"Pak mu přiložil pistoli k oku a řekl, ať se naposledy podívá na oblohu a opět cvakl na prázdno. Nakonec mu ještě vložil pistoli do úst a všechno s výstřelem naprázdno zopakoval. V nestřeženém okamžiku se chlapci podařilo utéct, ale v tom zasáhl druhý strážník, chlapce chytil a přivedl zpět. Takže tím se také podílel na jeho bití a týrání," zhodnotil důkazy předseda senátu.

Oba strážníci podle něj u soud vypovídali účelově a tvrdili takové nesmysly, že strážníci údajně chlapce požádali, aby s nimi jel do lesa hledat peněženku manželky jednoho ze strážníků, která ji tam na houbách ztratila. Také uvedli, že si všechno chlapec vymyslel a jejich obhájci dokonce naznačili, že po zveřejnění celého případu novináři chlapce navedli, jak by měl vypovídat proti strážníkům.

Kauza ještě není u konce, protože se proti rozsudku odvolal státní zástupce, podle něhož je trest mírný. Případ se tak dostane ještě ke Krajskému soudu v Brně. Oba strážníci zatím zůstávají u městské policie. "Oba dva jsou zatím v pracovním poměru u městské policie, dokud nebude rozsudek pravomocný. Jsou však zařazení na jinou funkci a nevykonávají práci na veřejnosti a nemají ani zbraň," uvedla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám