Hlavní obsah

Obžalovaný podíl na brutální vraždě popřel

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brutální vražda 57letého muže z Miroslavi na Znojemsku se ve čtvrtek již podruhé dostala na pořad jednání Krajského soudu v Brně. Zatím co na jaře Krajský soud v Brně a v září i Vrchní soud v Olomouci poslali za tuto vraždu pravomocně za mříže na 13 let 29letého Michala Faltýnka, tentokrát se soud zabývá druhým z pachatelů 26letým Tomášek Mužným, kterého se podařilo zadržet až později na základě udání jeho matky.

Článek

"Obžalovaný po dohodě s Michalem Faltýnkem vnikli do domku v Miroslavi, kde se pod pohrůžkou zastřelení chtěli od majitelky domu zmocnit peněz. Po té, co dveře rozbili krumpáčem, překvapil je přítel majitelky, který se chtěl bránit pomocí plynové pistole a revolveru. Útočníci na něj vystřelili 9krát ze samopalu a jednou z další zbraně ráže 6 mm," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Obhájkyně Mužného se snažila líčení zastavit a před podáním obžaloby vznesla námitku podjatosti soudu. Namítala, že se senát brněnského krajského soudu v jiném složení nedávno zabýval obžalobou  Michala Faltýnka za stejný trestný čin a proto žádala, aby se případem Mužného zabýval jiný krajský soud. Této žádosti však senát nevyhověl. "Senát se zabývá případem nestranně a není důvod podjatosti," uvedl předseda senátu Miloš Žďáský.

Obžalovaný Tomáš Mužný odmítl po poučení vypovídat. "Mám strach před tímto soudem vypovídat, protože k němu nemám důvěru, když vidím, co se kolem děje. Proto využívám svého práva a vypovídat nebudu," uvedl Mužný.

Při své výpovědi na policii však uvedl, že se necítí vinen, protože se ničeho takového nedopustil a v Miroslavi byl zřídka kdy. "Michala Faltýnka znám, seznámili jsem se náhodou ve vinárně v Ivančicích. Nabídl jsem mu práci ve své firmě, ale protože se mě nepodařilo získat zakázky, tak jsem mu jen půjčil nějaké peníze a propustil ho. Nikde jsem s ním nebyl a nikoho nezabil," vypověděl na policii Mužný.

Na stranu obžalovaného se postavila i jeho sestra Leona Mužná, která uvedla, že nevěří, že by její bratr byl něčeho takového schopen. Uvedla, že jejich matka to nemá v hlavě v pořádku a udala ho jen tak, protože hodně pije alkohol a bere prášky.Údajně vyhrožovala celé rodině, že je nechá pozavírat.

Jiného názoru byl bývalý přítel Leony Mužné Libor Freiberg, který připustil, že se doma o vraždě bavili. "Slyšel jsem od Leony i od její matky, že měli někoho zastřelit při krádeži v Miroslavi. S tím se jí měl Tomáš svěřit. Paní Mužná pak doma našla nějaké rukavice a pouta a začala být hysterická. Myslím, že alkohol tolik zase nepila," uvedl Freiberg.

Před soudem bude ještě vypovídat řada svědků a znalců, kteří by měli dát odpověď na otázku, zda se mužný podílel na vraždě nebo ne. Pokud mu soudci vinu prokáží, mohou ho poslat do vězení až na 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám