Hlavní obsah

Se Starkou skončilo ve vazbě i dalších pět zadržených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 6 uvalil ve čtvrtek vazbu na šest mužů, které policie v úterý zadržela v souvislosti se zmizením otce podnikatele Radovana Krejčíře Lamberta. Kromě šéfa fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslava Starky a jeho viceprezidenta Vlastimila Spěváka půjdou do vazby také Miroslav Rus, Jan Vicián, Vladimír Milý a Martin Ondo. Jediným propuštěným ze sedmi zadržených je Jan Andres.

Článek

Důvodem většiny vazeb jsou obavy z útěku, z ovlivňování svědků i z pokračování v trestné činnosti. U Ondo platí jen poslední dva důvody, u Milého zase jen první dva.

Starka byl se Spěvákem a dalšími pěti muži zatčen v úterý členy Útvaru rychlého nasazení (URNA) a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti se zmizením otce Radovana Krejčíře Lamberta.

"U obou obviněných ze spisu vyplývá důvodné podezření. Proto bylo návrhu na vazbu vyhověno," řekl soudce Kryštof Nový.

Spěvákův obhájce advokát Vladimír Vaněk uvedl, že soudce slíbil vazební důvody znovu přezkoumat poté, co obdrží výslechy čtyř dosud nevyslechnutých svědků. "Jednání bylo korektní, osobně jsem přesvědčen o Spěvákově nevině. Můj klient se účastnil i oslav rodinných událostí u Krejčířů," řekl advokát.

Soudce: zadržení nebyli ozbrojeni

Soudce uvedl, že podle spisu nebyl nikdo při úterním zadržení ozbrojen. Při domovních prohlídkách byla u jednoho zadrženého nalezena střelná zbraň. Zatím se neví, jestli byla držená legálně.

"Ve spisu není, jestli byla ozbrojena ochranka některého ze zadržených," řekl Nový. Poznamenal, že policie při zadržování musela dát jasně najevo, že jde o policejní zákrok, protože v minulosti na jednoho ze zadržených měli podniknout útok střelnou zbraní osoby převlečené za policisty.

V médiích se po zatčení Starky a jeho společníků objevila kritika, že policejní zásah byl přehnaný a zbytečně teatrální. ÚOOZ jej zdůvodnila tím, že zatčení a jejich ochranka mají zbraně a neváhají je použít.

V kauze je stíháno celkem osm lidí

V kauze bylo kromě Starky a Spěváka zatčeno dalších šest lidí. Ostatní stíhaní jsou Miroslav Rus, Martin Ondo, Jan Anders, Jan Vicián a Vladimír Milý. Jako osmý byl na Slovensku zatčen Libanonec Tarek Assafa Bechara. Všichni byli obviněni ze zbavení osobní svobody a loupeže.

Lambert Krejčíř zmizel v roce 2002 cestou do Těšínských tiskáren, které tenkrát vlastnil. Jeho tělo nebylo dosud nalezeno. Podle vyšetřování byl unesen, aby muži jeho syna Radovana donutili splatit jeho pohledávky. Policie se domnívá, že během únosu Lambert Krejčíř zemřel a jeho tělo bylo schováno neznámo kam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám