Hlavní obsah

Starka se po výslechu dozví, zda skončí ve vazbě

Právo, Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Šéf příbramské prvoligové Marily Jaroslav Starka strávil noc v cele. Spolu s dalšími šesti lidmi jej zatkla policie v úterý odpoledne. Během středy je policisté vyslechnou a rozhodnou, zda požádají o uvalení vazby. Muži byli dopoledne obviněni ze zbavení osobní svobody a loupeže.

Článek

Policie pozatýkala muže v souvislosti s jejich podílem na zmizení Lamberta Krejčíře, otce uprchlého milionáře Radovana. To se odehrálo v roce 2002. Kromě Jaroslava Starky uvízli v síti policejního zásahu, na kterém se podílel Útvar rychlého nasazení a detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, také Starkův spolupracovník Vlastimil Spěvák a jeho kolegové.

Policisté v úterý v noci prohledávali Starkův dům a také kancelář na stadiónu Marily Příbram. Prohlídka domu trvala šest hodin.

"Všude bylo plno policistů v civilu i v kuklách, kteří se zbraněmi zajišťovali prostor. Prohlíželi kanceláře, především Starkovu, ale i další. Dívali se do skříní a šuplíků, ale nezajímaly je materiály, týkající se bezprostředně klubu. Pokud vím, nic nenašli ani u Starky ani na stadiónu. Prohlídka i chování policistů bylo velice korektní. Po necelých třech hodinách odjeli," řekl Právu ve středu ráno technický ředitel FK Marila Příbram Josef Hadraba s tím, že taková situace rozhodně není z psychického hlediska nijak příjemná.

Prohlídce v prostorách klubového sekretariátu byl přítomen i zatčený Jaroslav Starka. [celá zpráva] "Samozřejmě jsme spolu nemohli vést žádné dlouhé debaty. Jen jsem se zeptal, jak se cítí. Říkal, že je psychicky v pohodě. Měl odřenou tvář, jak s ním smýkli na zem při zatčení. Neumím posoudit míru zásahu, ale pokud policie věděla, kde se právě pohybuje, jistě měla informace i o tom, že jede do Prahy za právníkem Juliem Kramaričem, s nímž měl v úterý v půl třetí odpoledne schůzku, a zásah nemusel být tak dramatický. Znovu říkám, to je můj názor, neznám policejní praktiky," dodal Hadraba.

Šéf fotbalu příbramské naštval

Na stadiónu čekali zaměstnanci klubu v čele s technickým ředitelem Josefem Hadrabou, trenéři František Barát a František Kopač, z hráčů pak Marcel Mácha, který v klubu působí s krátkými přestávkami od roku 1975.

Nejen Hadrabu, ale i další členy a pracovníky klubu nadzvedlo prohlášení předsedy ČMFS Pavla Mokrého, který v rozhovoru na TV Nova v podstatě klub odepsal. "Neslyšel jsem celý rozhovor, ale jeho slova o tom, že když nebudeme mít peníze, půjdeme o několik pater níž, cítíme jako nekorektní, neetické a neprofesionální. Nejvyšší představitel svazu by měl jednak oddělit případ Jaroslava Starky od života klubu, který je normálně fungující obchodní společností. Působilo to na nás, jako by Mokrý už dopředu věděl, jak všechno dopadne. Přitom za pár dní může být situace kolem Starky jiná," zlobil se Hadraba.

Jaroslav Starka

:: Starka je vlivnou osobou v celém fotbalovém prostředí u nás. šéfuje prvoligovému klubu Marila Příbram. Figuruje mimo jiné jako člen výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu, kde zastupuje kluby první a druhé ligy.

:: V roce 2003 byl zadržen a obviněn pro podezření z podílu na únosu italského bankéře Guiseppe Rosseliho. Ten chtěl investovat do krachující Union banky. Po několika dnech byl propuštěn, dodnes není případ vyřešen.

:: Starka je přítelem uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Ten údajně půjčoval fotbalovému magnátovi desítky miliónů na soukromé i obchodní aktivity.

:: Jeho přítelem je také další známý podnikatel Tomáš Pitr, který byl odsouzen za daňové delikty.

:: Na začátku letošního roku se objevil na pohřbu vlivného podnikatele Františka Mrázka.

:: Starka se stal sám obětí pokusu o vraždu, když na něj neznámý útočník vypálil v květnu 2005 jedenáct nábojů. Podnikatel byl několikrát zasažen, ale útok nezanechal těžké následky.

"Starka je nepochybně vůdčí osobností FK Marila, ale klub s ním zcela nestojí a nepadá. Máme další partnery a například Balírny obchodu Marila už nám daly najevo, že klub neopustí. Jsou tu i další, včetně města Příbram. Naopak nás potěšily telefonáty z několika prvoligových klubů, jejichž představitelé nám nabídli v případě potřeby pomoc. Bezprostřední ekonomické problémy nehrozí. V tuto chvíli je pro nás nejdůležitější, uchránit od této kauzy hráče, aby se v klidu připravovali na nedělní ligový zápas v Brně," zdůraznil Hadraba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám