Hlavní obsah

Zmizení Krejčíře staršího: sedm lidí včetně Starky zatčeno

Právo, Novinky, pno, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Policisté zatkli v úterý v souvislosti se zmizením otce Radovana Krejčíře Lamberta sedm lidí. Byl mezi nimi i šéf prvoligového fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka. Zatčen byl na silnici mezi Prahou a Příbramí. Zatčení provedl Útvar rychlého nasazení (URNA) a provázela ho zvýšená bezpečnostní opatření.

Článek

Policisté až do večera prováděli domovní prohlídku ve Starkově domě v Příbrami. Starka byl prohlídce přítomen. Po skončení prohlídky se policisté přesunou do jeho kanceláře na stadiónu Marily Příbram.

Mezi zatčenými je i viceprezident Marily Vlastimil Spěvák. Podle TV Nova jsou mezi zatčenými i jeho asistent Miroslav Rus a také Tarek Bechara.

"Všichni budou obviněni z trestných činů zbavení osobní svobody s následkem smrti a loupeže ve spolupachatelství," řekla k zatčení sedmi mužů mluvčí Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Důvodem zadržení mužů je podezření z jejich účasti na únosu a smrti Lamberta Krejčíře, otce uprchlého milionáře Radovana Krejčíře. Ten zmizel v roce 2002 cestou do Těšínských tiskáren, které tenkrát vlastnil. Jeho syn byl v té době ve vazbě. Tělo Lamberta Krejčíře se dosud nenašlo. Podle vyšetřování byl unesen, aby muži jeho syna Radovana Krejčíře donutili splatit jeho pohledávky. 

"Podle dosud zjištěných informací došlo v průběhu "únosu" Ing. Lamberta Krejčíře za doposud přesně nezjištěných okolností k jeho úmrtí a jeho tělo bylo ukryto na neznámém místě," sdělila Kosinová.

Zatčení mužů plyne z vyšetřování týmu POKR, který se snaží objasnit vraždu podnikatele Františka Mrázka. V této souvislosti vyšetřuje až 35 vražd.

Podle ministra vnitra Ivana Langra bylo zatčení dlouhodobě plánovanou akcí. Langer to řekl Frekvenci 1.

Asistence vrtulníku

Kosinová sdělila, že zadržení podnikatelé jsou z Prahy, Příbrami a Hradce Králové. Při akcích, které proběhly v půl třetí odpoledne, zasahoval speciální policejní útvar. Zatýkání Starky na silnici u obce Voznice se kromě speciální zásahové jednotky zúčastnili také důstojníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Kromě Starky byl zadržen také viceprezident příbramského fotbalového klubu Vlastimil Spěvák.

Zadržení podnikatelé se obklopují ochrankou a "neváhají použít zbraně", popsala Kosinová.

V úterý odpoledne, taktéž ve 14:30 proběhl i druhý společný zásah Útvaru rychlého nasazení a ÚOOZ, tentokrát v centru Prahy v okolí Štěpánské ulice. Informaci o rychlém zásahu v metropoli potvrdil Právu mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Bližší informace však neuvedl s tím, že se jednalo o akci ÚOOZ. Zda i tento zásah souvisel se zatýkáním podnikatelů, policie nepotvrdila.

Starku se v minulosti pokoušeli zabít

Jednapadesátiletý Starka není policii ani médiím neznámý. V minulosti jeho jméno figurovalo v několika kriminálních případech. V roce 2003 byl obviněn z únosu italského šéfa zkrachovalé Union banky.

Vedle fotbalového klubu Starkovi patří také několik nočních podniků v Příbrami i v Praze. Měl v pronájmu hotelový areál ve Vystrkově na Orlíku, jehož předchozí pronajimatel Petr Šebesta byl zavražděn.

V květnu loňského roku se stal Starka terčem neúspěšného atentátu, kdy se jej někdo pokusil zastřelit.  "O svůj život se ale nebojím. To já ani neumím. Nakonec, když mě bude chtít někdo zabít, tak to udělá. Kennedyho taky zabili..," řekl serveru Sport.cz poté, co ze střelby vyvázl s několika čistými průstřely.

V letošním roce o sobě dal vědět, když nabídl práci bývalému sportovnímu šéfovi fotbalového klubu Viktoria Žižkov Ivanu Horníkovi odsouzenému za úplatky. [celá zpráva]

Jaroslav Starka

:: Starka je vlivnou osobou v celém fotbalovém prostředí u nás. šéfuje prvoligovému klubu Marila Příbram. Figuruje mimo jiné jako člen výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu, kde zastupuje kluby první a druhé ligy.

:: V roce 2003 byl zadržen a obviněn pro podezření z podílu na únosu italského bankéře Guiseppe Rosseliho. Ten chtěl investovat do krachující Union banky. Po několika dnech byl propuštěn, dodnes není případ vyřešen.

:: Starka je přítelem uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Ten údajně půjčoval fotbalovému magnátovi desítky miliónů na soukromé i obchodní aktivity.

:: Jeho přítelem je také další známý podnikatel Tomáš Pitr, který byl odsouzen za daňové delikty.

:: Na začátku letošního roku se objevil na pohřbu vlivného podnikatele Františka Mrázka.

:: Starka se stal sám obětí pokusu o vraždu, když na něj neznámý útočník vypálil v květnu 2005 jedenáct nábojů. Podnikatel byl několikrát zasažen, ale útok nezanechal těžké následky.

Reklama

Související témata:

Související články

Zatčení Starky Příbram šokovalo

Známý příbramský podnikatel a majitel zdejšího prvoligového fotbalového klubu Jaroslav Starka je za mřížemi. Jako blesk z čistého nebe zasáhla tato informace...

Starka i jeho strážce jsou na svobodě

Příbramský podnikatel Jaroslav Starka a jeho osobní strážce Zdeněk Karnoš, kteří jsou obviněni z únosu šéfa Union Group Giuseppe Roselliho, jsou na svobodě....

Výběr článků

Načítám