Hlavní obsah

Ukradené trezory našli policisté v řece Moravě

Právo, Petr Knötig
PŘEROV

Po několika měsících pátrání se jihomoravští kriminalisté konečně dostali ke zbytku trezorů, které do řeky Moravy v Uhřičicích u Kojetína na Přerovsku odhodili členové jedenácti členného gangu, který vykrádal po celé zemi zemědělská družstva. Z jejich objektů odváželi trezory, které otvírali a jejich obsah si nechali. Některé trezory policisté našli při domovních prohlídkách, zbylé tři našli v pondělí v řece.

Článek

"Věděli jsme o nich, ale nemohli jsme je dřív vytáhnout, protože byla vysoká hladina a silný proud. Takováto akce byla pro potápěče nebezpečná. Pachatele jsme měli zadržené a ti hlavní jsou ve vazbě, takže nebyl důvod zbytečně riskovat životy a zdraví," uvedl vedoucí týmu jihomoravských kriminalistů Antonín Hrdlička.

Pět lupičů skončilo ve vazbě

Tři trezory a dvířka od jednoho trezoru jsou důležitými důkazy proti organizované bandě zlodějů, kteří padli do policejních kleští až 31. října. Po zátahu za pomocí zásahové jednotky a dalších speciálních složek policie se podařilo najednou na několika místech zadržet všech 11 pachatelů ve věku od 18 do 43 let, z nichž pět skončilo ve vazbě a ostatní čelí trestnímu stíhání na svobodě. Škodu zatím policisté vyčíslili na necelé dva milióny korun, ale ta ještě vzroste.

Policisté po bandě pátrali skoro půl roku a prokázali jim zatím 13 vloupání do různých objektů, kde byly především trezory. Některé otvírali přímo na místě a některé si odváželi s sebou, aby je otevřeli v bezpečí. Prázdné pak házeli do řeky Moravy. Jeden trezor odvezli z družstva na Znojemsku a protože ho nedokázali otevřít, nechali ho odhozený v trávě a jeli si pro semtex. Než se však vrátili, trezor našla policejní hlídka a zajistila. Jeden z členů bandy pak má na svědomí mimo vloupání ještě loupež v herně v Rousínově na Vyškovsku.

Při loupežích postupovali profesionálně

Podle policistů se zloději chovali profesionálně. Při akcích měli jasně dané úkoly a také používali vysílačky, aby je policisté nemohli odposlouchávat. Do objektů vnikali dveřmi nebo oknem a ničili jak telefonní vedení, tak i signalizaci, kterou po přerušení zastříkávali montážní pěnou. Po vniknutí pak třeba i hodinu čekali schovaní, zda se neobjeví hlídací služba nebo policie. Posléze šel někdo hlídat na silnici a někdo dával pozor nedaleko nejbližší policejní stanice.

Při zadržení někteří vinu doznali a někteří odmítají vypovídat. "Ukázalo se, že peníze používali buď na erotické služby, či na zajištění chodu domácností, protože většinou měli doma manželky či přítelkyně a děti. Nejméně jeden z podezřelých peníze prohrával v automatech a byl schopen prohrát až 300 tisíc korun za večer," uvedla kriminalistka Alena Knotková.

Policisté nyní ještě prověřují dalších 80 případů, které mají podobný styl provedení a tak se škoda může vyšplhat až k 10 miliónům korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám