Hlavní obsah

Celníci našli padělky dolarů za 11 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Husarský kousek se podařil na konci minulého týdne severomoravským celníkům. V jejich síti uvízly falešné stodolarové bankovky v hodnotě dosahující jedenácti miliónů korun. Zahraniční měnu zadrželi nedaleko Ostravy ve vozu dvou Vietnamců. Padělky začnou zkoumat odborníci z České národní banky.

Článek

Celníci nalezli padělky během běžné kontroly zaměřené na zboží. Po zastavení dodávky byly falešné peníze nalezeny v krabici mezi dalším zbožím.

"Bankovky mají hodnotu 100 dolarů. Celkem kolegové napočítali více než 5000 kusů," řekl mluvčí celníků na severu Moravy Karel Moškoř. Pokud by se cizincům podařilo bankovky udat jako pravé, mohli by vydělat 500 000 dolarů, což činí přibližně 11 milionů korun.

Podle Moškoře se vietnamští podnikatelé přiznali, že padělky nakoupili v Praze a chtěli je prodat na tržnici v Ostravě. Podle mluvčího se bankovky výrazně podobají originálu.

"Nyní záleží na posouzení odborníků, jak vyhodnotí jejich kvalitu," řekl s tím, že případem se nyní zabývá policie a Česká národní banka.

"Obchodníci tvrdí, že se jednalo o bankovky pro rituální účely," uvedla mluvčí severomoravské policie.

Ředitel Mezinárodního kulturního a vzdělávacího centra v Ostravě Ha Minh se domnívá, že v tomto případě jde o nedorozumění mezi vietnamskou a českou kulturou.

"V naší kultuře život nekončí smrtí. Věříme, že člověk přechází do dalšího života, kde také potřebuje dům či peníze. Uprostřed každého lunárního měsíce proto pálíme peníze či papírové domy," řekl.

Dodal, že v minulosti se pálily bankovky jen vzdáleně připomínající peníze. "Nyní je nová móda. Pálí se napodobeniny amerických dolarů, které mají větší hodnotu. Nejde o padělky. Jsou určeny jen k obřadům," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám