Hlavní obsah

Matka Matěje Chrásteckého půjde před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Matka pětiletého Matěje Chrásteckého, který se v polovině června zabil po pádu z vlaku, půjde definitivně před soud. Okresní soudkyně sice původně trestní stíhání ženy podmíněně zastavila, proti jejímu verdiktu se však odvolal státní zástupce. Krajský soud nyní jeho odvolání vyhověl. Sedmatřicetiletá Františka Chrástecká je obžalována z ublížení na zdraví z nedbalosti. Důvodem je to, že dítě neměla ve vlaku pod dohledem.

Článek

"Dospěli jsme k závěru, že je vhodné, aby se to před soudem projednalo. Chce to vidět, jak se k případu paní Chrástecká bude stavět. Někdo totiž tvrdí, že se o dítě dobře nestarala, podle jiných jde o neštěstí. Celé by se to mělo před soudem projednat a dát možnost všem se před soudem vyjádřit," řekl soudce krajského odvolacího soudu Jindřich Bayer.

Státní zástupce rozhodnutí přivítal

Podle něj se v případu vyskytly také procesní vady. "Soudkyně obžalovanou vyslýchala mimo hlavní líčení. Když se taková věc dělá, mají ostatní právo se toho zúčastnit. A tady se na státního zástupce zapomnělo," doplnil soudce.

Státní zástupce Martin Schmidt rozhodnutí krajského soudu přivítal. "Podmínky pro podmíněné zastavení tady nebyly. Pokud soud mé výtky shledal důvodnými, jsem rád. Věc tak bude projednána před soudem," řekl žalobce.

Policisté ženu obvinili za to, že nechala odejít syna samotného na toaletu v jedoucím vlaku, a neměla jej tak pod dohledem. Matka syna začala shánět, až se vlak blížil do železniční stanice Olomouc hlavní nádraží. Za to, že nechala svého syna pobíhat bez dozoru po vagonech, může Františka Chrástecká strávit ve vězení až pět let.

Jde spíš o výchovný trest

Státní zástupce ji však do vězení posílat nehodlá. "Nelze očekávat, že budu navrhovat nepodmíněný trest odnětí svobody. Bude se jednat spíše o výchovný podmíněný trest," doplnil žalobce, který již dříve poukázal na to, že přiznání pochybení ze strany Františky Chrástecké bylo spíše formální. Matka podle něj navíc již dříve měla pochybit ve výchově.

Pětiletý chlapec se matce ztratil v jedoucím vlaku ve směru ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce, když odešel sám na toaletu. Tělo chlapce nalezli policisté až týden poté nedaleko obce Střeň na Olomoucku, když prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách vlakového kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan.

Malý Matěj si kousek před stanicí Střeň zřejmě otevřel dveře a z jedoucího vlaku vypadl. Podle soudní pitvy chlapec zemřel po pádu z vlaku na následky mnohočetných poranění. Vinu na straně Českých drah policisté během vyšetřování vyloučili.

Reklama

Související témata:

Související články

Matka zmizelého chlapce z vlaku zažívá muka

Policie i ve středu marně pátrala po pětiletém Matěji Chrásteckém, který se v pondělí odpoledne ztratil své mámě při cestě ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce....

Matka Matěje možná bez trestu

Františka Chrástecká z Olomouce, matka pětiletého Matěje, který se v polovině června zabil po pádu z jedoucího vlaku, možná vyvázne bez trestu. A to přesto,...

Výběr článků

Načítám