Hlavní obsah

Žalobce zrušil obvinění za smrt školáka na hřišti

Právo, pab
PLZEŇ

Na samý začátek se vrací vyšetřování smrti třináctiletého školáka Tomáše Turhobera z Plzně, kterého v červnu na hřišti Selesiánského střediska mládeže zabila povalená branka. Státní zástupce po více než měsíci zrušil trestní stíhání správce střediska, který podle policie svojí nedbalostí Tomášovu smrt způsobil.

Článek

Hoch po vstřelení gólu vyskočil na břevno sto kilogramů vážící branky, která se i s ním poroučela k zemi a rozmačkala mu hlavu. Kriminalisté při ohledání místa tragédie našli na zemi ocelové lanko s prasklou karabinou, které mělo branku zřejmě původně zajišťovat proti povalení.

Později zjistili, že branka zajištěna nebyla vůbec. Právě správce podle policistů pochybil v tom, že na hřišti nezajistil pravidelné kontroly sportovních zařízení, které mohly tragédii předejít.

Podle expertů byla branka špatně zajištěná

"Policie udělala předčasný závěr. Státní zástupce vyhověl stížnosti obhájce, obvinění zrušil a dal pokyn provést ještě další dokazování," uvedl Pavel Tolar z plzeňského státního zastupitelství. Policisté přitom se stejným státním zástupcem, který jim rozhodnutí zrušil, konzultovali všechny kroky před zahájením trestního stíhání, včetně vzneseného obvinění.

Přizvaní experti během vyšetřování potvrdili, že i kdyby lanko s karabinou fungovalo jako pojistka proti povalení, šlo o nedostatečné zajištění. Zátěžová zkouška totiž prokázala, že k deformaci karabiny už dochází, když se na branku zavěsí čtyřicetikilové závaží.

Za ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo správci střediska až pětileté vězení. Zastal se ho i ředitel střediska Marek Slenář, který tvrdil, že měl sjednanou smlouvu s externí firmou, které zajišťovala bezpečnost práce v celém areálu včetně dodržování s tím spojených předpisů a norem. "Myslím si, že hlavní odpovědnost by měla ležet právě na této firmě," uvedl Sklenář.

Reklama

Související témata:

Související články

Třináctiletého kluka zabila povalená branka

Povalená házenkářská branka zabila v pátek v půl osmé večer třináctiletého chlapce z Plzně. K tragédii došlo na víceúčelovém hřišti zdejšího Salesiánského...

Výběr článků

Načítám