Hlavní obsah

Muž dostal za pokus o vraždu osm let vězení

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Šestadvacetiletý Zdeněk Loskot z Rudoltic na Orlickoústecku bez protestů přijal osmiletý trest vězení, který mu v úterý udělil senát Krajského soudu v Hradci Králové. Soudci jej potrestal za to, že se v létě pokusil zavraždit padesátiletého Pavla Kohouta.

Článek

Muže bodl v polovině letošního července kolem desáté hodiny večerní na cestě u rudoltické restaurace U Řehořů. Loskot Kohouta bodl nožem do hrudníku a jen rychlá lékařská pomoc zachránila zraněnému život. Kohout se z vážného zranění léčil do až do 22. října.

Verze útočníka a jeho oběti se lišily. Loskot tvrdil, že se ke Kohoutovi připojil, když šel z restaurace a dostal se s ním do konfliktu kvůli tomu, že mu Kohout odmítl pomoci při stěhování nábytku firmy, kde oba pracovali. Kohout se jej prý potom pokusil nečekaně napadnout.

"V tu chvíli jsem máchl rukou, v níž jsem držel nůž, a asi jsem Kohouta zasáhl. Jenže jsem netušil, že jsem ho bodl do prsou, měl jsem zato, že jsem jej jen řízl do ramene," vypověděl Loskot. Nedokázal však vysvětlit, proč si na schůzku s Kohoutem vzal nůž.

Kohout naproti tomu uvedl, že Loskot šel po cestě proti němu a při míjení jej nečekaně bodl. "Nepadlo při tom ani slovo. Napadl mě bez varování," řekl u soudu. Loskotovi přitížilo, že muže, kterého vážně zranil, zanechal na cestě bez pomoci. Ten se z posledních sil dostal zpátky do restaurace, kde se mu dostalo první pomoci a známí zatelefonovali pro záchranku. To mu zřejmě zachránilo život.

Předseda soudního senátu Miloslav Ježek odmítl snahu Loskotova obhájce, který chtěl přesvědčit soudce o tom, že Loskot zranil Kohouta neúmyslně. "Byl to úmyslný trestný čin, navíc z malicherné příčiny, byť se obžalovaný mohl cítit do jisté míry vyprovokován," řekl Ježek. Soud v rozsudku zohlednil polehčující okolnosti, jako je relativně nízký věk pachatele, jeho dosavadní bezúhonnost a doznání. I když se Loskot vzdal svého práva na odvolání, verdikt není pravomocný; lhůtu k vyjádření si ponechal státní zástupce Pavel Klail.

Reklama

Výběr článků

Načítám