Hlavní obsah

Soud s majitelem cestovky odročen kvůli špatné češtině

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Na druhý pokus se začal v pondělí ostravský krajský soud zabývat kauzou polského občana tuniského původu Kaisa Hanafiho. Ten stál v roce 1997 v čele zkrachovalé české cestovní kanceláře Oasis Tours, která dodnes dluží stovkám klientů přes 19 miliónů korun. V průběhu výslechu obžalovaného však soudce zjistil, že jeho čeština není na takové úrovni, aby se mohl srozumitelně hájit, a tak jednání odročil na polovinu ledna.

Článek

Soud sice k hlavnímu líčení přizval tlumočníka do arabštiny, která je Hanafiho mateřskou řečí, ten ale ráno oznámil, že je nemocen. Obžalovaný podnikatel přesto souhlasil s tím, aby se jednalo v češtině, a tak státní zástupkyně nejprve dvě hodiny četla obžalobu a pak začal výslech Hanafiho. Po půl hodině ale vyšlo najevo, že obžalovaný nerozumí některým otázkám a problémy s porozuměním má i soudce.

Jednání bez protokolu

"Obávám se, že bez tlumočníka se neobejdeme. Nemůžu připustit, aby celé naše rozhodnutí shořelo v odvolacím řízení na tvrzení obžalovaného, že mu soud nerozuměl a že to myslel jinak," konstatoval soudce Tomáš Tkačík. "Kdybychom seděli v úzkém kroužku, asi bychom si s pomocí gestikulace porozuměli. Z tohoto jednání ale přesnou protokolaci nepořídíme," dodal Tkačík.

Spolumajitel jedné z prvních českých zkrachovalých cestovek Kais Hanafi dnes podniká ve stejném oboru v Polsku. Vystupuje pod novým jménem Klaudiusz Kaiser Helman. Pod názvem Oasis Tours navíc v Polsku dodnes funguje úspěšná cestovní kancelář, kterou vede jeden z Hanafiho bratrů.

Že dovolená nebude, zjistili na letišti

V České republice je Kais Hanafi obžalován z podvodu. Od několika stovek lidí, převážně z Ostravska, vylákal v roce 1997 bezmála dvacet miliónů korun, přestože podle obžaloby věděl, že jim služby vzhledem k špatné finanční situaci firmy neposkytne.

Lidé se po příjezdu na letiště dozvěděli, že na žádnou dovolenou do Tuniska, Egypta ani Řecka nepoletí, protože není zaplaceno ani letadlo, ani pobyt. Dodnes zklamaným klientům peníze nikdo nevrátil. Hanafi byl ve stejné věci v České republice už dvakrát ve vazbě, dvakrát ale zaplatil kauci a byl propuštěn na svobodu.

Hlavní líčení s Kaisem Hanafim bude pokračovat od 8. ledna a rozsudek se očekává během několika měsíců, tedy deset let poté, co cestovka zkrachovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám