Hlavní obsah

Pes vyčenichal v autě na D8 pět kilo heroinu

Právo, Novinky, ČTK, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Velké množství heroinu se podařilo v pátek večer zadržet severočeským celníkům. Pět kilogramů drogy nalezli u devětatřicetiletého řidiče vozu Opel Omega s registrační značkou Ústeckého kraje při běžné silniční kontrole na sjezdu z dálnice D8 u Lovosic na Litoměřicku. Informoval o tom v sobotu ráno mluvčí ústeckého celního ředitelství Jiří Nejedlý.

Článek

Muže celníci předali policistům, hrozí mu podle Nejedlého až desetiletý trest.

"Běžně nacházíme kolem 70 gramů drogy. Takto velké množství se nám doposud odhalit nepodařilo. Pes, kterého u nočních kontrol používáme, na auto štěkal a škrábal. Vůz jsme proto podrobili celkové prohlídce. Heroin jsme našli ve sportovní tašce v pěti igelitových balících zabalených v ručníku. Řidič přiznal, že taška je jeho," uvedl. V autě bylo 5425 gramů heroinu.

"Šlo o běžnou silniční kontrolu, která byla zaměřena na dálniční kupóny a zboží uniklé celnímu dohledu. Celníci případ zdokumentovali a předali litoměřickému policejnímu ředitelství," řek Právu Nejdlý.

Muž je podle mluvčí severočeské policejní správy Jarmily Hrubešové podezřelý z výroby a držení omamných a psychotropních látek, zatím nebyl obviněn. Byl umístěn do vyšetřovací cely, jeho vůz policisté zapečetili.

Případy zadržení většího množství heroinu v posledním roce:
16. prosince 2005 - Jihomoravští celníci zadrželi na hraničním přechodu se Slovenskem v kamionu zásilku téměř 19 kilogramů heroinu. Balíčky s drogou odhalil v dutinách kabiny kamionu velkokapacitní mobilní rentgen.
Konec ledna 2006 - Kriminalisté zatkli jednadvacetiletého muže, který přivezl z Makedonie do Ústí nad Labem osm kilogramů heroinu v hodnotě 16 miliónů korun.
Červen 2006 - Osm členů mezinárodního drogového gangu zatkli policisté Národní protidrogové centrály v Ostravě, Olomouci a Teplicích. Při domovních prohlídkách zabavili 5,5 kilogramu heroinu v hodnotě 11 miliónů korun.
3. listopadu 2006 - Severočeští celníci zajistili při běžné silniční kontrole na sjezdu z dálnice D8 u Lovosic na Litoměřicku více než pět kilogramů heroinu.

Celníci už zadrželi u českých pašeráků i mnohem větší množství heroinu. Například v únoru 2001 objevili 88 kilogramů této drogy na česko-slovenském hraničním přechodu Břeclav-dálnice. Drogy byly ukryty v podvozku nákladního auta. Češi pašují heroin také do zahraničí. Maďarští celníci loni v červnu objevili v kamionu řízeném českým občanem zásilku 92 kilogramů heroinu.

Heroin patří do kategorie takzvaných tvrdých drog, u nichž je velmi vysoké riziko vzniku závislosti. V této skupině jsou například také kokain, crack a typicky česká droga pervitin.

Šéf protidrogové centrály Jiří Komorous tento týden řekl, že Česká republika patří mezi produkční země drog, také je státem, přes který vedou drogové trasy, a v posledních několika letech se stává rovněž cílovou zemí výrobců a prodejců narkotik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám