Hlavní obsah

Trojice mužů se přiznala k vraždě dvou mladých lidí

– ŠUMPERK

Tři muži z Náchodska a Trutnovska ve věku 24, 25 a 26 let se přiznali k vraždě šestadvacetiletého Jiřího Munzara ze Dvora Králové n. L. a jeho přítelkyně, dvaadvacetileté Ivany Dvořákové z Hradce Králové. Těla obětí našli policisté ve čtvrtek v lese u obcí Sobotín a Klepáčov na Šumpersku.

Článek

Po mladém páru začala policie pátrat letos 13. června, kdy příbuzní ohlásili, že je nezvěstný. Začátkem srpna se v Praze našlo auto, které dvojice prokazatelně užívala v den jejího zmizení. "To byl zásadní obrat v pátrání. Uvnitř zavazadlového prostoru automobilu jsme totiž objevili velké množství biologických stop, které nasvědčovaly, že mohlo dojít ke spáchání násilného trestného činu," řekl Milan Šimek z východočeské policejní správy.

Policie prověřovala neobvykle mnoho verzí, neboť Jiří Munzar provozoval řadu rozličných podnikatelských aktivit a se svou přítelkyní se pohyboval v různém prostředí.

"Postupem času jsme získali poznatky, že na zmizení mladého páru se mohli podílet dva muži z Náchodska, kteří se často pohybovali v Munzarově blízkosti. Později jsme zjistili, že nám při výslechu záměrně lhali, a podezření zesílilo, když jsme objevili, že tito muži mají kontakty na člověka, který má za sebou bohatší trestnou činnost násilného charakteru a vyhýbá se nástupu výkonu trestu," popsal pátrání Šimek. Všechny tři muže policisté ve čtvrtek zatkli a obvinili z trestného činu vraždy, spáchanému ve spolupachatelství.

Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nechce policie sdělovat podrobnosti k motivu, ale z výslechů vyplynulo, že obvinění po vzájemné domluvě zavraždili mladý pár už 13. června.

"Munzar na nich údajně opakovaně požadoval peníze a služby a kvůli tomu je prý vydíral. Muži vylákali dvojici na schůzku, kde došlo ke konfliktu. Při tom Munzara zastřelili, jeho přítelkyni odvezli jinam a později rovněž usmrtili střelnou zbraní. Obě těla, naložená v zavazadlovém prostoru Munzarova auta, odvezli na Šumpersko, kde je v lese zakopali asi 130 metrů od sebe. Jeden z obviněných pak odvezl auto do Prahy a tam ho odstavil," uvedla mluvčí policejní správy z Hradce Králové Iva Marková.

Na dva obviněné muže soud uvalil vyšetřovací vazbu, třetí byl dopraven do věznice k odpykání trestu za předešlý delikt. "Pokud se obvinění prokáže, hrozí jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest," doplnila dozorující státní zástupkyně Hana Flídrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám