Hlavní obsah

Zpoždění možná nastane i u vakcíny AstraZeneca

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpoždění dodávek vakcíny proti koronaviru nastane zřejmě také v případě preparátu britsko-švédského koncernu AstraZeneca vyvinutého ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Tuto informaci dostali v pátek spolkový i zemští koordinátoři očkování v devítimilionovém Rakousku, které si pro první čtvrtletí objednalo dva miliony dávek. S vakcínou AstraZeneca počítá ve svém plánu také Česko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína britsko-švédské farmaceutické společnosti AstraZeneca

Článek

Důvodem zpoždění je údajně příliš dlouhé schvalování této očkovací látky úřady EU. Pro Rakousko by to mělo znamenat, že v prvním kvartále dostane jen 600 tisíc dávek, tedy ani ne třetinu přislíbeného množství. To by citelně nabouralo záměr alpské republiky do konce března naočkovat všechny zájemce starší 65 let.

Blatný: ČR dostane méně vakcíny, počet očkovaných se ale nezmění

Koronavirus

Evropská léková agentura EMA má o vakcíně AstraZeneca rozhodovat příští týden v pátek. Ve Francii a Itálii se proslechlo, že tento přípravek narozdíl od vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna by nemusel být vhodný pro starší lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám