Hlavní obsah

Zentiva reaguje na nedostatek paracetamolu, na trh uvádí nový lék Paraceta

Aktualizováno

Farmaceutická společnost Zentiva kvůli šíření nákazy novým koronavirem dále navyšuje výrobu paracetamolu, na český trh uvádí nový lék s názvem Paraceta. V pátek to řekla mluvčí firmy Lucie Šabíková. I nadále pak bude Zentiva pokračovat ve výrobě značky Paralen pro francouzskou společnost Sanofi.

Foto: Profimedia.cz

Farmaceutická společnost Zentiva kvůli šíření nákazy novým koronavirem dále navyšuje výrobu paracetamolu.

Článek

Léčiv s obsahem paracetamolu byl v posledních dnech v českých lékárnách nedostatek, Státní ústav pro kontrolu léčiv minulý týden vyzval lidi, aby je zbytečně nehromadili.

„Jsme v neustálém kontaktu s českými úřady a společně jsme pracovali na Paracetě 500 mg,” uvedla Šabíková.

Paraceta je podle ní způsob, jak zvýšit zásobování paracetamolem na českém trhu.

Paralen se dělá dál

Zentiva dlouhodobě pro svého bývalého majitele – společnost Sanofi – vyrábí ve svém pražském závodě lék pod obchodním názvem Paralen. Na jeho výrobě uvedení Paracety na český trh nic nezmění.

Rukavice v každém obchodě. Vojtěch nařídil, aby je zákazníci dostávali bezplatně

Koronavirus

„Paralen se nadále vyrábí v České republice, ve výrobním závodě v Dolních Měcholupech,” potvrdil mluvčí Sanofi pro Česko a Slovensko Libor Kytýr. Sanofi prodalo Zentivu v roce 2018, jejím novým majitelem se stala investiční společnost Advent International sídlící v USA.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento týden uvedl, že lék Paraceta umožní urychleně dostat do lékáren specifický léčebný program.

„Podařilo se nám od dubna zajistit o 30 procent větší dodávky paracetamolu na český trh než doposud,” napsal ministr na Twitteru. Zentiva už lék Paraceta 500 prodává v Německu, na českém trhu bude novinkou, zatím po dobu nouzového stavu.

Reklama

Související články

V lékárnách dochází paralen

V lékárnách dochází paralen. Právo na to ve středu upozornili čtenáři a výpadky potvrdila Česká lékárnické komora i prodejci. Paralen, respektive paracetamol,...

Výběr článků

Načítám