Hlavní obsah

Zdravotníci v Rakousku dostávají od antivaxerů dopisové bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Situace, která vypadá jako vystřižená z nepovedeného thrilleru, je ale v Rakousku realitou. Tamější ministerstvo vnitra radí lékařům a dalším zdravotníkům, jak se chránit před narůstající agresivitou odpůrců očkování a také dopisovými bombami, píše server deníku Kronen Zeitung.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří zachraňují životy, se stávají terči pro radikální odpůrce očkování. Ministerstvo nabádá ke zvýšené opatrnosti. Zdravotníci by podle ministerstva měli opouštět nemocnici pouze ve skupinách.

Lékaři by měli odstranit ze svých ordinací vše, co by případní pachatelé mohli použít jako zbraň k útoku, například květináče, otvírače na dopisy a podobně.

Zdravotnické uniformy by lidé neměli mít na viditelných místech na veřejnosti, nabádá ministerstvo.

Evropa zpřísňuje. Bez očkování ani do MHD nebo na lyže

Koronavirus

Při otevírání dopisů a balíčků by měli být zdravotníci obzvláště opatrní a dát si pozor na to, zda tam nejsou někde skrytá vlákna a nejde o dopisovou bombu, což se už v minulosti v několika případech stalo.

Redakce Kronen Zeitung oslovila několik vídeňský lékařů, zda a jak se chrání. Elke Wirtingerová, praktická lékařka ze Simmeringu, potvrdila, že je daleko obezřetnější než v minulých měsících.

„Zpozorovala jsem výrazně zvýšenou agresivitu pacientů, kteří nejsou očkováni,“ potvrdila deníku.

Její ordinace má proto zřízenou „horkou linku“ na místní policejní stanici. Navíc když pacienta ošetřuje, nikdy s ním nezůstane v ordinaci sama. „Odstranila jsem ze svého vozu štítek, že jsem lékařka,“ dodala.

V Rakousku už dominuje omikron

Evropa

Franz Mayrhofer vede lékařskou ordinaci v centru Vídně na Mariahilfer Straße.

Pod jeho okny odpůrci očkování pravidelně demonstrují. Vyvěšenou ceduli s ordinační dobou pravidelně přelepuje ochrannou fólií, aby zamezil ničení, například posprejování.

Zaměstnanci ordinace byli podle jeho slov speciálně proškoleni, ale s ohledem na jejich bezpečnost odmítl sdělit podrobnosti. „Ale neskrýváme se, to by byl špatný signál,“ řekl.

Mayrhofer zaregistroval, že v jeho ordinaci lidé naprosto otevřeně žádají o vydání falešných potvrzení o očkování či potvrzení, že nemusejí ze zdravotních důvodů nosit roušku či respirátor.

Do Rakouska bez testu jen s posilující dávkou

Evropa

Kliniky začala hlídat ostraha, ochranka je už u vchodu do budov. Kromě fyzických útoků totiž roste počet případů, kdy lidé záchrankám brání ve vjezdu do areálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám