Hlavní obsah

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Novinky, nčs

Téměř tři čtvrtiny pacientů nakažených koronavirem trpí zdravotními problémy i tři měsíce poté, co se nakazili. Vyplývá to ze studie, kterou provedli výzkumníci ve spolupráci s nemocnicí Southmead Hospital v Bristolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie sledovala vývoj zdravotního stavu u 110 propuštěných britských pacientů nakažených covidem-19. U jednaosmdesáti (tedy 74 procent) z nich byly zaznamenány zdravotní problémy spojené s koronavirem i po 12 týdnech od nakažení. Jednalo se zejména o dušnost, zvýšenou únavu a bolesti svalů.

Většina pacientů ale pociťovala zlepšení počátečních příznaků onemocnění, kterými jsou horečka, kašel či ztráta čichu a chuti. Většina pozorovaných také neměla poškozené plíce, což prokazovaly rentgenové snímky.

Kašel s rouškou a bez ní. Je v tom extrémní rozdíl

Koronavirus

Závěry publikovala společnost North Bristol NHS Trust v rámci takzvaného preprintu. Studie tedy zatím neprošla recenzním řízením a nebyla zveřejněna v odborném žurnálu.

„O dlouhodobých dopadech koronaviru na člověka toho zatím moc nevíme. Tato studie nám přináší další informace o potřebách pacientů, kteří prodělali covid-19,” uvedla doktorka Rebecca Smithová z North Bristol NHS Trust.

Do výzkumu se nejdříve přihlásilo celkem 163 pacientů, z nichž 19 zemřelo, a nakonec se pozorování zúčastnilo 110 lidí. Někteří z nich uvedli, že kvůli prodělání covidu-19 nebyli schopni vykonávat běžné denní úkony.

Koronavirus poškozuje i srdce pacientů s lehkým průběhem nemoci

Evropa

„Tři měsíce od nemoci a já se stále zadýchávám u praní prádla nebo procházce po domě. První tři dny nemoci jsem jenom ležel v posteli a lapal po dechu. Tehdy jsem si myslel, že umřu. Od té doby se stav naštěstí zlepšil, ale jde to skutečně pomalu. Pořád mi třeba vystřeluje bolest do končetin,” uvedl jedenatřicetiletý doktor Jake Suett, jenž covid-19 prodělal.

Výzkumný tým bude ve své práci pokračovat ve spolupráci s Univerzitou Bristol. Budou zkoumat krevní testy, možnosti rehabilitace a psychologické pomoci vyléčeným.

Reklama

Výběr článků

Načítám