Hlavní obsah

WHO: Lockdown je až to poslední, krajní opatření

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zvláštní vyslanec Světové zdravotnické organizace (WHO) pro boj s covidem-19 Dave Nabarro, který se v pátek postavil proti celostátním uzávěrám, protože vyvolávají jen chudobu, v úterním rozhovoru pro stanici BBC 4 upřesnil, že se tzv. lockdown má používat jen jako krajní řešení.

Foto: Profimedia.cz

Dave Nabarro

Článek

Nabarro řekl, že místo rychlého uzavření celé společnosti by měly vlády „dohromady kombinovat všechna opatření, o nichž víme, že jsou efektivní“.

„Co se týká chování lidí, je to kombinace dodržování odstupu, nošení roušek, hygieny a sebeizolace k ochraně ohrožených,“ řekl Nabarro. „Co se týká činnosti státu, je to kombinace testování, trasování kontaktů, izolace a dostatečné kapacity pro potýkání se s ohnisky, když propuknou,“ dodal.

Nabarro zdůraznil, že lockdown je „poslední možností“. Zopakoval, že se covid-19 stal „nemocí chudých a znevýhodněných lidí, takže musíme věnovat pozornost těm, kteří mají nejmenší zdroje“.

Lockdowny jen ožebračují lidi a vir stejně nezastaví, varuje zmocněnec WHO

Svět

Nabarro uvedl, že v Británii bude asi potřeba reorganizovat systém testování a trasování, aby lépe reagoval na lokální ohniska nákazy: „Ve Spojeném království vidíme velký potenciál, jsme silně inspirováni tím, co dělá, a věříme, že se může dostat do bodu, kde bude země schopna tento virus překonat, ale ještě tam není.”

Vedení Londýna je však přesvědčeno, že další tvrdší omezení jsou nevyhnutelná. Londýn je sice na nejnižším stupni rizika jedna ze tří, ale starosta Sadiq Khan varoval, že běhen pár dnů bude na stupni dva a nejmenovaný člen britské Vědecké poradní skupiny pro krizové situace (SAGE) varoval podle listu Independent, že omezení v uzavřených oblastech se stupněm tři značícím velmi vysoké riziko nemusejí stačit, aby se reprodukční číslo srazilo pod hodnotu jedna, kdy je epidemie na ústupu. Na stupni tři je Liverpool.

Lockdown: Co pojem znamená a jak se dotkne života lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám