Hlavní obsah

Vietnamská komunita ze Zlínska ušila tisíce roušek pro nemocnice i domovy seniorů

Právo, Aleš Fuksa

Početná vietnamská komunita žijící na Zlínsku se hned v počátku koronavirové pandemie nezištně zapojila do dobrovolnické pomoci s šitím bavlněných roušek. S jejich výrobou i distribucí například do nemocnic či do domovů pro seniory pomáhají desítky vietnamských spoluobčanů. Doposud ušili přes 2600 kvalitních bavlněných roušek.

Foto: Lien Hoang archiv

Neocenitelný dárek pro každého je 2674 rouška. Napsal v těchto dnech Lien Hoang (na snímku vlevo) pod tuto fotografii na sociální síti.

Článek

„Asi tři desítky lidí z naší komunity šijí roušky, které pak roznášíme potřebným. Další lidé z komunity pomáhají s jejich rozvozem, chystají nový materiál. Pomáhají nám i ostatní dobrovolníci, všichni jsme se vzájemně semkli. Lidé nám i nosí různý materiál, před pár dny jsme dostali šicí stroj,“ přiblížil Právu Lien Hoang.

K šití roušek se lidé z vietnamské komunity dostali hned v úvodu výskytu koronaviru v Česku.

„Je třeba, abychom drželi všichni při sobě a vzájemně si pomáhali.“
Lien Hoang

„Když jsme viděli, že po celé republice všem chybí roušky, i nemocnicím, policii, vojákům a v domovech pro seniory, že je prostě stát nemá a je to problém pro lidi, hned jsme se rozhodli je začít vyrábět a darovat je různým organizacím,“ uvedl pan Hoang a pokračoval:

„Je třeba, abychom drželi všichni při sobě a vzájemně si pomáhali. Abychom se mohli co nejdřív vrátil k běžnému způsobu života.“

Na Liberecku začne ve velkém výroba nanofiltrů do roušek s kapsou

Koronavirus

Nejen vietnamské komunitě, ale i dalším dobrovolníkům před několika dny pomohl nápad Městského divadla Zlín, které rovněž šije roušky. Ředitel Petr Michálek založil na sociální síti Facebook skupinu nazvanou Roušky pro Zlínsko.

„Lidé z divadla nám tím hodně pomohli, i jejich ředitel. Lidé na Facebooku nám věnují materiál a my šijeme, je lepší a rychlejší spolupráce. Společně pak roušky rozesíláme dál,“ podotkl pan Hoang.

Lidé z vietnamské komunity tak roušky darovali například Domu služeb seniorům a domovu pro seniory v Napajedlích, do tamního zdravotního střediska, Městské poliklinice v Otrokovicích, Dětskému domovu ve Vizovicích, nemocnici ve Zlíně i v Kroměříži, Domovu důchodců v Lukově, zlínské charitě či lékárnám.

Vězni šijí roušky z prostěradel

Domácí

„Od vietnamské komunity jsme dostali roušky i na Městský úřad v Otrokovicích, hned jsme je rozvezli dál. Bylo to velmi milé. Nikomu není lhostejné, v jaké jsme nyní v Česku situaci. A všem patří za jakoukoliv pomoc velké poděkování,“ uvedl vedoucí sociálního odboru otrokovické radnice Kamil Hric. Obdobně mluvil i ředitel zlínského divadla Petr Michálek.

„Lidé z vietnamské komunity se na mne obracejí často. Roušky jich šije doma velké množství. Díky skupině Roušky pro Zlínsko těmto lidem navíc můžeme pomáhat s koordinací. Jsem rád, že jim touto cestou můžeme pomoci,“ dodal Michálek.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám