Hlavní obsah

Mapa: V některých okresech zůstává už jen jediný nakažený

Novinky, Kateřina Mahdalová

Pandemie koronaviru z Česka mizí. Nadpoloviční většina nemocných (cca 53 %) se již zcela uzdravila a denně přibývají další zotavení. V detailních mapách zobrazujeme vývoj počtu zjištěných případů nemoci covid-19 a nově také počty uzdravených pacientů. Pojďte se proklikat, jak je na tom zrovna váš okres.

Článek

Zatímco křivky s kumulativními počty logicky stále rostou, jedná se totiž o celkové počty evidovaných případů nákazy, nemocní se mezitím uzdravují a pandemie v Česku je na ústupu.

Data pocházejí z krajských hygienických stanic, které je publikují v rozličných formátech a ne vždy je archivují. Pardubický kraj pak údaje o uzdravených pacientech podle svých slov neeviduje vůbec. Karlovarský kraj tyto údaje nezveřejňuje a na oslovení redakce Novinek zatím nereagoval. Proto jsou některé plochy na mapě tzv. slepé.

Aby se pacient ocitl v kategorii uzdravených, musí být jeho dva po sobě jdoucí testy na koronavirus negativní. Obecně platí, že se kontrolní testy provádějí ve chvíli, kdy pacient hlásí výrazně ustupující nebo úplně vymizelé příznaky nemoci.

Z absolutních čísel jsme zjistili, že v okresech Česká Lípa, Český Krumlov, Chomutov, Jindřichův Hradec, Písek a Šumperk k dnešnímu datu evidují hygienické stanice po jenom jediném člověku, u něhož byla zjištěna nákaza koronavirem. Všichni ostatní se uzdravili a podobně příznivá situace je ve většině republiky.

Druhá mapa je vystínovaná podle aktuálních počtů pacientů, kteří se ještě z koronaviru nezotavili.

Ve třetí mapě najdete všechny doposud evidované případy nákaz, tak jak postupem času přibývaly v jednotlivých okresech.

Co se týče dalšího šíření nákazy, pozornost si zasluhuje dění v okrese Cheb. Zde se počty nakažených oproti zbytku republiky stále ještě zvyšují velkým tempem.

Virus samozřejmě nikam nemizí a je nutné počítat s tím, že s podzimem se může objevit nová vlna epidemie, jak upozorňují experti.

Reklama

Výběr článků

Načítám