Hlavní obsah

Ve Wu-chanu otestovali sedm milionů lidí za 12 dní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan/Ženeva

Wu-chan, odkud se rozšířila pandemie koronaviru SARS-CoV-2 do světa, otestovali za 12 dnů skoro sedm milionů obyvatel. Tvrdí to alespoň místní úřady. Cílem je otestovat všechny, protože se v jedenáctimilionovém městě objevilo na začátku května několik nových případů. Když se v jednom domě začala infekce opět šířit, rozhodlo se vedení města ve strachu z druhé vlny otestovat všechny obyvatele.

Foto: Aly Song, Reuters

Obyvatelé Wu-chanu čekají ve frontě na test na koronavirus

Článek

PCR test na nukleovou kyselinu viru prodělalo za dvanáct dní 6,68 milionů lidí, přičemž bylo zjištěno 206 případů nákazy bez příznaků nemoci covid-19, uvedla v úterý agentura Bloomberg s odvoláním na každodenní zprávy místní zdravotní komise.

Čína se rozhodla zastavit epidemii za každou cenu, když se objevily nové případy nákaza v severních oblastech, jako je Ťi-lin a Charbin, země neváhala izolovat 100 milionů lidí.

Ambiciózní plán otestovat všechny obyvatele byl oznámen 12. května poté, co se o víkendu 9. a 10. května ve městě objevilo několik nových případů u obyvatel jednoho činžáku. K rychlému testování přispělo nejen přenesení odpovědnosti na jednotlivé čtvrtě, ale také zapojení mnoha firem, které začaly testovat své zaměstnance před návratem do práce po 76 dnů dlouhé izolaci města.

Wu-chan kvůli šesti novým případům otestuje všech 11 milionů obyvatel

Koronavirus

Čína také zahájila sérologická vyšetření, aby zjistila, kolik lidí mohlo být virem nakaženo. U reprezentativního vzorku lidí provádí testy na protilátky, aby zjistila, zda byli infikováni.

Počet nakažených může kdykoli stoupnout

Testy probíhají v době, kdy Světová zdravotnická organizace WHO v pondělí znovu varovala, nejen před možnou druhou vlnou pandemie, ale před okamžitým druhým vrcholem, pokud omezení skončí příliš brzo.

Výkonný ředitel WHO Michael Ryan uvedla, že může nastat „okamžitý druhý vrchol“ i v oblastech, kde aktuálně počet nově potvrzených případů klesá, protože svět je „stále uprostřed první vlny“.

„Když mluvíme o druhé vlně, často máme na mysli, že tu bude první vlna, nemoc výrazně oslabí, a o pak se o mnoho měsíců později vrátí, což může být v mnoha zemích realita,“ řekl Ryan: „Musíme si ale být vědomi faktu, že počet případů může narůst kdykoli. Nemůžeme předpokládat, že jen kvůli tomu, že nyní je nemoc na ústupu, bude v ústupu pokračovat a budeme mít mnoho měsíc připravit se na druhou vlnu. Můžeme mít i druhý vrchol v této vlně.“

Šíření koronaviru na jižní polokouli zvyšuje hrozbu druhé vlny na podzim

Koronavirus

Ryan proto doporučil zemím v Evropě, severní Asii a jihovýchodní Asii, aby dál pokračovaly v dodržování zavedených zdravotních opatření a opatření zajišťujících větší odstup mezi lidmi, aby dále testovaly lidi. Problémem podle něj je, že situace je v každé oblasti světa jiná, zatímco ve Španělsku se podařilo zabránit dalšímu šíření nemoci, v Jižní Americe, v Africe a v jižní Asii je pandemie na vzestupu.

Obezřetnost a roušky

„Když omezíme kontrolu, bude se infekce rychle šířit. Potřebujeme být obezřetní,“ řekl japonský premiér Šinzó Abe podle listu The Guardian a vyzval lidi, aby dodržovali novou politiku vyhnout se třem rizikových faktorům - uzavřeným prostorům, zaplněným prostorům a blízkému kontaktu s dalšími lidmi.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Lidé na kalifornské pláži v Newport Beach

Deborah Birxová, která řídí tým Bílého domu bojující s koronavirem uvedla pro televizi ABC, že v ní vyvolaly velké obavy scény, jak se o víkendu lidé shromažďovali třeba na plážích: „Skutečně chceme, aby bylo jasné, celou dobu, že odstup ve společnosti od ostatních je naprosto klíčový. A když jste venku a nemůžete udržovat odstup, musíte mít roušku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám