Hlavní obsah

Vakcína možná nebude nikdy, chladí optimisty vyslanec WHO

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj vakcíny proti novému koronaviru by mohl trvat celé roky, navíc ani není vůbec jisté, že bude někdy úspěšný. Prohlásil to profesor David Nabarro z Královské univerzity v Londýně, jenž je speciálním vyslancem Světové zdravotnické organizace (WHO).

Foto: Profimedia.cz

David Nabarro

Článek

Nabarro svým výrokem zchladil doposud zveřejňované predikce ohledně vývoje vakcíny, která by mohla znamenat definitivní vítězství nad novým koronavirem SARS-CoV-2.

„Vyvíjíme tady biologickou vakcínu, nevyrábíme stroj. Záleží, jak bude reagovat lidské tělo,” říká profesor, podle kterého se současná opatření mohou stát standardem i do budoucna.

V USA může být až 100 tisíc mrtvých s koronavirem, varoval Trump

Amerika

„Čas od času přijdou nové vlny. Pak bude omezení pohybu možná součástí života v celých zemích,” varuje Nabarro, zatímco vědecké týmy ve světě pracují na vývoji a ve Velké Británii už dokonce spustili testování látky na lidech.

Nikdy jsme tak rychle vakcínu nevyvíjeli. Neznamená to, že je to nemožné, ale jednalo by se o heroický výkon.
Peter Hotez - Baylor College of Medicine

„Existují viry, na které doposud vakcíny neexistují. Nemůžeme s naprostou jistotou tvrdit, že vakcínu získáme. A pokud ji získáme, nevíme, jestli bude účinná a bezpečná,” pokračoval Nabarro

Narážel na virus HIV, o kterém se v polovině osmdesátých let minulého století rovněž hovořilo v souvislosti s vakcínou. Ta se měla testovat během dvou let, ale ani teď po desítkách let neexistuje a virus si od té doby vyžádal přes 30 milionů mrtvých.

Česko vyvíjí vlastní vakcínu na koronavirus, oznámil Vojtěch

Domácí

Právě Královská univerzita naléhala na britskou vládu, aby přijala restriktivní opatření v souvislosti se šířící se nákazou novým koronavirem. Argumentovala až půl milionem mrtvých Britů, kteří by přišli o život v případě, pokud by vláda nejednala.

Zatímco Nabarrova slova patří mezi ty pesimističtější výroky, ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID), profesor Anthony Fauci, se domnívá, že vývoj vakcíny by mohl být dokončen v horizontu jednoho roku až 18 měsíců.

Země světa přihazují miliardy na vývoj vakcíny proti koronaviru

Evropa

Plán B

„Nikdy jsme tak rychle vakcínu nevyvíjeli. Neznamená to, že je to nemožné, ale jednalo by se o heroický výkon. Pokud máme plán A, potřebujeme i plán B,” uvedl pro americkou CNN Peter Hotez, děkan univerzity v Houstonu, která na vývoji pracuje.

Ukázkou plánu B by mohlo být právě srovnání s virem HIV. „Už se nejedná o rozsudek smrti, jako tomu bylo v osmdesátých letech,” říká Paul Offit, jenž se podílel na vyvíjení vakcíny proti rotavirům.

USA povolily používání léku remdesivir

Koronavirus

Vědci se paralelně s vývojem vakcíny zabývají také testováním jiných léků, které byly primárně určeny pro jiné nemoci. Ať už se však jedná například o experimentální remdesivir původně určený k léčbě eboly či další léky, jedná se o rané fáze výzkumu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám