Hlavní obsah

V Polsku zahájili očkování drive-in

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve snaze výrazně zvýšit vakcinaci proti covidu-19 zahájilo Polsko v pondělí ve Walbrzychu a Vratislavi v Dolnoslezském vojvodství očkování systémem drive-in. Občané si tak mohou nechat aplikovat očkovací látku, aniž by vystoupili ze svého vozidla.

Foto: Profimedia.cz

Polsko zahájilo očkování systémem drive-in

Článek

„Ze začátku vznikne jedno očkovací středisko typu drive-in v každém z 16 polských vojvodství, následně podle potřeby a možností budou přibývat další,” uvedl zmocněnec polské vlády pro očkování proti koronaviru Michal Dworczyk.

Na vakcinaci touto formou se mohou lidé registrovat přímo v místě očkovacího střediska drive-in, ale i telefonicky či prostřednictvím internetu. Na místo je třeba přijet s vyplněným dotazníkem s desetiminutovým předstihem a po aplikování vakcíny zůstat na přilehlém parkovišti 20 minut.

Polští biskupové tvrdí, že vakcíny proti covidu obsahují tkáň z interrupcí

Koronavirus

Osoba oprávněná aplikovat vakcínu má právo položit očkovanému otázky o jeho zdravotním stavu, případně dotyčnému změřit tlak či teplotu, informoval veřejnost Dworczyk.

Konec covidu-19 začíná zde

„Během prvního očkovacího dne ve stanech s nápisem 'Konec covidu-19 začíná zde' nebylo mnoho zájemců o vakcinaci, ale všechno se teprve rozbíhá,” uvedl pro portál onet.pl primátor Vratislavi Jacek Sutryk.

Dodal, že na parkovišti u vratislavského stadionu vznikne v nejbližších dnech největší očkovací středisko drive-in v Polsku. Na 20 stanovištích bude možné denně naočkovat kolem 8500 lidí, bude ale záležet na zájmu veřejnosti i množství dodaných vakcín.

Koronavirus v Polsku zabíjí stovky lidí denně

Koronavirus

Očkování není fast food

Očkovací systém drive-in kritizoval v úterý Pawel Grzeskowiak, imunolog a expert Hlavní lékařské rady. „Očkování není fast food nebo nějaké píchnutí jehly do ramene, ale lékařský zákrok. V této formě, která v Polsku začíná, jsou porušeny zásady bezpečnosti,” uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Vládní zmocněnec pro očkování Michal Dworczyk

V Polsku, které má zhruba 38 milionů obyvatel, je podle informací ministerstva zdravotnictví otevřeno zhruba šest a půl tisíce očkovacích stanic a v druhém čtvrtletí k nim přibude dalších 471. Naočkovaných je 9 006 539 lidí, z nichž 2 307 284 už dostalo obě dávky.

Aktuálně začne v Polsku očkování u všech lidí starších 40 let. Pro srovnání - Česká republika zatím ještě nespustila ani registraci pro lidi starší 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám