Hlavní obsah

V Německu rozvolňují pravidla pro očkované a uzdravené

Aktualizováno

Očkování proti koronaviru a lidé, kteří onemocnění prodělali, nebudou muset při cestování a dalších aktivitách podstupovat testy a nemusejí do karantény. S opatřením souhlasí němečtí poslanci a v pátek ho schválila Spolková rada. Nová opatření budou platit od víkendu. Lidé ale přesto budou muset nadále nosit roušky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lidé očkovaní proti covidu-19 a ti, kteří ho prodělali, se už nebudou muset dál testovat a týkat se jich nebude ani omezení nočního vycházení či karanténa. Povinnost nosit respirátory a roušky je ale zachována. Pokud nové karanténní nařízení vyjde obratem ve spolkovém věstníku, bude nový režim platit již od víkendu.

Z úpravy podmínek budou těžit i Češi, kteří jsou očkovaní, případně nemoc v předchozích šesti měsících prodělali. Při vstupu do Německa se na ně nebude vztahovat karanténa. Ta je nyní desetidenní a po pěti dnech je možné ji zkrátit testem.

Jednání v parlamentu

„Tímto zákonem neřešíme nic jiného než návrat k normálu,“ uvedl poslanec SPD Johannes Fechner. Obává se, že v budoucnu se možná objeví problém, kdy nebude dostatek lidí, kteří se budou chtít nechat očkovat. „Proto také musíme vytvořit pobídky, aby se nechali lidé očkovat,“ uvedl Fechner.

Christine Aschenbergová-Dugnusová z FDP obviňuje vládnoucí CDU/CSU, že sice rychle omezila základní práva občanů, ale jejich navrácení trvá příliš dlouho. „Svobody by se neměly dávkovat po kouscích, ale jako celek,“ řekla. Strana FDP se proto zdržela hlasování.

Babiš: Příští týden by se mohli začít k očkování hlásit lidé nad 45 let

Koronavirus

Pro opatření hlasovali poslanci vládní koalice, tedy CDU/CSU a sociální demokraté SPD, spolu se Zelenými a stranou Levice (Linke). Proti byla AfD, strana FDP se zdržela hlasování.

Očkovaní, pokud budou chtít využít služeb, u nichž je povinnost předkládat testy, je nebudou muset předkládat. To se týká obchodů, jež neprodávají zboží denní potřeby nebo kadeřnictví. Očkovaných a uzdravených se rovněž nebudou týkat omezení nočního vycházení nebo limity pro počet účastníků soukromých setkání.

Návraty z ciziny bez testů rozdělily odborníky

Domácí

Doklad o očkování pro cizince, tedy i Čechy, může být nejen v papírové, ale i v digitální podobě. Pokud nebude v němčině, postačí verze v angličtině, francouzštině, italštině či španělštině.

Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Tento pozitivní test musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Osvobození z karantény se nebude týkat příjezdu z oblastí s mutacemi, mezi které už ale Česká republika nepatří.

Reklama

Výběr článků

Načítám