Hlavní obsah

V domovech seniorů říkají, že si i s omikronem poradí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních zůstala povinnost prokazovat bezinfekčnost. Testům se nevyhnou ani někteří jejich zaměstnanci, přestože v celém Česku skončí k 19. únoru toto povinné testování ve firmách. Reportéři Práva zjišťovali, jak se s přetrvávajícími restrikcemi vyrovnávají domovy pro seniory, jak jsou jejich klienti chráněni proti nákaze covidem-19 či jaká je nemocnost zdejšího personálu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svoje pravidla mají v jednom z pražských domovů pro seniory (DS). „Každý víkend si beru maminku na pár hodin k sobě domů, ale nikdy do poslední chvíle nevím, zda to bude možné. Jak je někdo kolem ní pozitivní, zavře se celé patro a pět dní nikdo nikam nesmí,“ řekla Právu čtenářka Jana s tím, že omikron teď v DS řádí ve velkém, naštěstí bez fatálních následků.

„Pokud nejsou klienti sami v karanténě nebo v izolaci, ne­existuje, abychom je nepustili,“ popsala Právu Zuzana Malásková, ředitelka velkého domova seniorů v ulici Manželů Curieových v Třebíči.

Testy ve školách odhalily prudký pokles počtu případů

Domácí

Podle mluvčí krajského úřadu Jitky Svatošové je omikronem ve dvou desítkách krajem zřizovaných domovů seniorů aktuálně nakaženo 23 klientů, což jsou v přepočtu jednotlivci na jedno zařízení.

Zaměstnanců, kteří jsou kvůli nemoci či karanténě dočasně vyřazeni z provozu, je v těchto zařízeních aktuálně přes sedm desítek. Přesto však v souladu s opatřením ministerstva zdravotnictví podstupují stále testy jen ti, kteří nebyli očkovaní a covid neprodělali, a těch je v těchto zařízeních minimum.

Rok nikdo pozitivní

Klientům Domova klidného stáří v Žinkovech na jižním Plzeňsku se covid vyhýbá obloukem. „Už rok jsme neměli nikoho pozitivního. Většina seniorů je proočkovaná, má i třetí dávku. Zaměstnanci jsou zodpovědní, dokonce sami omezují kontakty, aby sem nákazu nepřinesli,“ sdělila Právu ředitelka zařízení Sylva Hajšmanová.

„Vnuk má problém.“ Gangy ve velkém okrádají seniory

Krimi

Nicméně právě mezi pracovníky se koronavirus v posledních týdnech hojně rozšířil. „Chybělo nám čtrnáct lidí ze sedmdesáti, ale zvládli jsme to a nákaza se mezi klienty naštěstí nedostala,“ oddechla si Hajšmanová. Pokračovat v testování je podle ní dobré.

V domově žije 106 seniorů a stále tady platí omezený režim návštěv, kdy si příbuzní dopředu rezervují termín a ve speciální místnosti spolu pobudou maximálně hodinu.

„Máme to tak, že když si někdo chce vzít na dovolenku někoho z klientů, tak si ho vezme. Pokud není samozřejmě v karanténě, ale celá patra neuzavíráme,“ popsal, jak to chodí v Domově pro seniory Iris v Ostravě-Mariánských Horách, jeho ředitel Michal Mariánek.

V domovech pro seniory chybí tisíce míst

Domácí

Dodal, že občas dělají u těch, co jdou do rodiny, i test, aby byla jistota, že nejsou nakažení. „A když se vracejí z dovolenky, tak si děláme sami testy u každého,“ poukázal.

Ve dvou domovech seniorů společnosti Clementas teď platí různá pravidla. Ten v Janovicích nad Úhlavou na Plzeňsku nemá až na povinné testy u příchozích návštěv žádná omezení.

„Návštěvy musejí mít negativní test, což považujeme vzhledem k šíření omikronu za rozumné, a předpokládáme, že až tahle vlna opadne, tak se to úplně uvolní. Klienti mohou za rodinami domů bez jakýchkoli omezení. Všichni jsou třikrát očkovaní a netestují se ani při návratu k nám,“ řekla Právu generální ředitelka domovů Clementas Renata Prokešová.

Nemocnice hlásí 600 nových pacientů s covidem denně, na JIP přibývají výrazně méně

Domácí

Naopak domov v Mlékovicích na Kolínsku, který patří do téže skupiny, se nyní ocitl v karanténě, takže se musí na pár dní uzavřít před světem.

Návštěvy jsou do konce tohoto týdne zakázány v českobudějovickém domově pro seniory Máj. „Je to především z důvodu vyšší nemocnosti personálu, ale máme nemocných i několik klientů. Někteří byli pozitivní na covid-19, jiní mají virózy,“ řekla vrchní sestra Eva Baierligová s tím, že pokud klient odloučení od rodiny snáší psychicky špatně či se mu zhoršuje zdravotní stav, může personál udělit výjimku a člena rodiny pustit.

Jak dodala, pokud se situace přes víkend nezhorší, návštěvy tu povolí po dohodě s hygieniky zřejmě již v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám