Hlavní obsah

V Berlíně hledají kvůli covidu hosty z barů, na seznamech jsou ale falešná jména

Berlín

Kuriózní situaci řeší v současné době hygienici v Berlíně. Snaží se najít 41 hostů, kteří navštívili mezi 16. a 18. červencem v městské části Neukölln pivnici Brauhaus Neulich. Po návštěvě tohoto restauračního zařízení onemocnělo koronavirem 18 hostů. Dohledávání potenciálně nakažených ale drhne - lidé na sebe totiž často v restauraci nechali falešná spojení, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Berlíně, tak jako i v jiných spolkových zemích platí, že by návštěvníci restauračních zařízení měli na sebe nechat spojení pro případ, že se v místě vyskytne nákaza a hygienici budou potřebovat zjistit její zdroj, případně další nakažené.

V inkriminovaných dnech bylo podle hygieniků v souvislosti s podnikem v Selchower Straße prokázáno 18 případů nákazy. „V karanténě je 68 hostů a sedm zaměstnanců,“ uvedli hygienici.

Saský premiér: Druhá vlna už řádí

Koronavirus

Hledá se ale dalších 41 návštěvníků, kteří v podniku nenechali svá jména, adresy a telefonní čísla, jak měli. Údaje jsou neúplné nebo rovnou falešné. Pivnice „nevedla dokumentaci řádně“ tvrdí hygienici.

Za úplnou a pravdivou dokumentaci je ale zodpovědný jak každý majitel restauračního zařízení, tak host, uvedl Falko Liecke (CDU), radní pro zdravotní otázky městské části Neukölln.

„Ti, kteří tuto odpovědnost neberou vážně, jsou částečně odpovědní za další šíření infekce, vážná onemocnění a případná razantní a přísná opatření, která se odrazí ve svobodě nás všech,“ poznamenal Liecke.

Přehledně: Co budou znamenat barvy v chystaném semaforu

Koronavirus

Případ z pivnice v Neuköllnu není ojedinělý. Podobnou událost řešili a stále řeší hygienici od minulého týdne v souvislosti s večírkem v baru pod televizní věží, kde se později objevila nákaza koronavirem.

Také tento bar neměl úplnou a pravdivou dokumentaci. Na seznamu hostů byla uvedena falešná jména i telefonní čísla.

Reklama

Výběr článků

Načítám