Hlavní obsah

V Africe objevili variantu koronaviru, která má zatím nejvíce zmutovanou svou hlavní zbraň

– Dodoma
Novinky, mso

Znepokojivé zprávy přinesly expertům analýzy tří vzorků z Afriky. Pozitivní test na koronavirus odhalily v Angole testy tří cestujících Tanzánců. Vzorky následně zkoumali vědci v laboratořích a zjistili až 34 variant originálního viru SARS-CoV-2, který byl odhalen v prosinci předloňského roku v čínském Wu-chanu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

Z oněch 34 variant se hned 14 vyskytuje v tzv. spike proteinu, tedy hrotu, jímž se koronavirus napojuje na napadenou buňku a způsobuje onemocnění. Tolik mutací ve spike proteinu nezaznamenaly ani dosud nejnebezpečnější varianty koronaviru.

„V porovnání s ostatními variantami, které sledujeme, je tato nejvíce rozmanitá,“ cituje list The Daily Mail profesora Tulia de Oliveiru, který mutaci objevil. Kmen známý jako A.VOI.V2, který znalci objevili začátkem dubna, je určen k důkladnějšímu sledování jako varianta vzbuzující zájem (angl. variant of interest – VOI).

Britská varianta je nakažlivější, ale není smrtonosnější, ukázala studie

Koronavirus

Výše zmíněný kmen A je „potomkem“ původního viru z Číny, kdežto jihoafrická i britská varianta se vážou ke kmeni B, který byl dominantní v Evropě.

Oliveira varuje před mnohačetnými mutacemi, které se svým týmem u kmenu A.VOI.V2 objevil, nicméně dodal, že zatím nelze určit, zda bude tento kmen nakažlivější a nebezpečnější než britská, jihoafrická či brazilská mutace.

Některé z mutací ve spike proteinu, které Oliveirův tým u Tanzánců objevil, se shodují s mutacemi v jihoafrické či brazilské variantě. Například mutace E484K, díky které se viry dokážou lépe vyhnout imunitní reakci organismu, by mohlo snížit účinnost očkování a zvýšit riziko nakažení u lidí, kteří už prodělali covid-19 způsobený původním kmenem.

Brazilská mutace se snáz přenáší a odolává protilátkám, říká šéf laboratoře

Koronavirus

„Ačkoli jsme u této varianty odhalili pouze tři případy, vyžadují důkladnější sledování. Tím spíš, že v těchto zemích není epidemie tak dobře zdokumentována a existují zde pouze základní opatření, aby se zabránilo šíření viru,“ uvedl Oliveirův tým ve vyjádření.

Skutečná síla pandemie v Tanzánii je neznámá. Světová zdravotnická organizace oficiálně eviduje v této zemi jen 509 potvrzených případů a 21 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám