Hlavní obsah

USA evakuují pracovníky konzulátu v Šanghaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Ministerstvo zahraničí Spojených států nařídilo postradatelným pracovníkům amerického konzulátu v čínské Šanghaji, aby opustili město. Za důvod označilo epidemii covidu-19 a přísnou uzávěru, kterou vyhlásily místní úřady ve snaze dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: China Daily, Reuters

Provizorní středisko na výstavišti v Šanghaji pro lidi s covidem s mírnými či žádnými příznaky

Článek

Nařízení částečné evakuace přichází poté, co americká diplomacie v pátek umožnila zbytným pracovníkům konzulátu odjet z největšího čínského města, pokud o to projeví zájem.

Již na možnost dobrovolného opuštění Šanghaje u konzulárních pracovníků reagovala Čína podrážděně, připomněla agentura AP.

Čínská finanční metropole v pondělí oznámila, že začne v některých oblastech uvolňovat lockdown, který začal před více než dvěma týdny.

Zbytečná katastrofa v Šanghaji. Zavření lidé umírají bez léků, covid se stejně šíří dál

Svět

Za posledních 24 hodin zde přibylo 22 348 případů koronavirové infekce bez příznaků a 994 případů s příznaky. Je to méně než v předchozích dnech.

Počet potvrzených případů covidu-19 v Šanghaji je ve srovnání s některými světovými městy malý, ale město se potýká s nejhorší epidemickou situací od začátku roku 2019.

Tehdy se virus poprvé objevil v dalším čínském městě Wu-chanu.

Úřady v Šanghaji uplatňují přísnou strategii testování, trasování a karantény pozitivních případů. V době lockdownu jsou omezené dodávky potravin, léků a dalších nezbytných věcí.

Mnoho supermarketů je zavřených a tisíce kurýrů nemohou pracovat. Problémem je také přístup k lékařské péči.

Uzavřenou Šanghaj ovládl hlad. Z oken zní zoufalý nářek obyvatel

Svět

Na videích, které se šíří na sociálních sítích, jsou vidět potyčky mezi bezpečnostními pracovníky a obyvateli města, kteří na ně křičí, že potřebují jídlo.

Nejkontroverznějším postupem šanghajských úřadů bylo oddělování dětí s pozitivním testem na covid-19 od jejich rodičů.

Ačkoliv mezitím čínské úřady učinily některé ústupky, americké ministerstvo zahraničí zmínilo nebezpečí oddělování rodičů a dětí ve svém oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám