Hlavní obsah

Unie spustí očkování den po svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti koronaviru začne v EU v neděli 27. prosince a dvou dnech po ní následujících. Oznámila to ve čvtrtek šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Vakcína proti covidu-19 od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Evropská agentura pro léčivé přípravky chce podmínečné povolení pro první vakcínu od firem Pfizer a BioNTech vydat v pondělí a některé unijní země již oznámily, že začnou očkovat hned po Vánocích. Podle českého ministra zdravotnictví Jana Blatného by se první dodávky vakcíny do ČR mohly dostat kolem 28. prosince.

Lékaři: Před očkováním není třeba test. Nakaženému vakcína neublíží

Domácí

Komise zároveň oznámila, že úspěšně uzavřela předběžná jednání o nákupu vakcíny od společnosti Novavax, která očkovací látky vyrábí i v Česku. Ve smlouvě by chtěla zajistit nákup 100 milionů dávek s předkupním právem na stejné množství. Pro EU se zhruba 450 miliony obyvatel tak má Brusel předběžně zajištěnu více než miliardu dávek.

Alergická reakce také v USA

V USA se u zdravotnice na Aljašce po vakcinaci sérem firem Pfizer a BioNTech objevila alergická reakce. Žena měla podle stanice CNN anafylaktický šok, který může skončit smrtí. Symptomy – potíže s dýcháním, vyrážka a zrychlený tep – se projevily během patnáctiminutového dozoru, který se po očkování doporučuje. Nyní je její stav stabilizovaný, ale zůstává v nemocnici.

Britové varují: Druhá dávka vakcíny jen těm bez alergické reakce

Koronavirus

Podle CNN jde o první případ negativní reakce na vakcínu od pondělka, kdy v USA očkování začalo. Jako první s aplikací této vakcíny začala Británie. Tam se alergická reakce objevila u dvou očkovaných zdravotníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám