Hlavní obsah

Umělci přicházejí kvůli zákazu o peníze, budou jednat s ministrem

Divadla, která nejsou zřizovaná státem, městy či kraji, uvádějí, že je vládou nařízený zákaz produkcí s více než stovkou diváků připraví o statisíce až miliony korun. Pro některé může být podle jejich zástupců zákaz až likvidační a mnohé umělce může uvrhnout do finančních obtíží.

Foto: David Taneček, ČTK

Cedule na dveřích Klicperova divadla v Hradci Králové na snímku z 11. března 2020 informuje o zrušení všech divadelních představení na hlavní scéně kvůli koronaviru

Článek

Sdružení těchto umělců chtějí vědět, jak mají řešit náklady za odložené akce, které se namísto v březnu a dubnu možná uskuteční na podzim. Zajímá je také, zda budou stát, kraje a obce, které jim poskytují dotace, moci změnit podmínky dotačních smluv.

Zástupci nezávislých divadelníků se proto v pátek setkají s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Dopis Zaorálkovi s požadavkem na řešení situace nebo na kompenzace za ušlé zisky zaslala už v úterý Asociace nezávislých divadel. Ve středu poslala další dopis Vize tance, která sdružuje tvůrce z oblasti tanečního a pohybového umění.

Síť multikin Cinestar ruší projekce, festival Jeden svět přerušen do odvolání

Kultura

„Situace umělců a dalších profesí pečujících o nezávislou taneční a pohybovou scénu je o to složitější, že řada z nich je součástí mezinárodních projektů, které jsou postupně rušeny nebo odkládány, a čelí tak i odlivu pracovních příležitostí v zahraničí, což spolu s dopady uzavření škol v celé ČR může mít až likvidační následky,” uvedli v dopise zástupci sdružení.

Mnozí profesionální umělci se podle nich věnují komunitní práci na školách nebo učí v rámci volnočasových aktivit, z nichž se také mnoho ruší. Navrhují situaci řešit v kooperaci s hejtmany, primátory a starosty, ale i s kulturními partnery na mezinárodní úrovni.

Velká divadla ztrácejí miliony za zrušená představení, ta menší hrají dál

Koronavirus

Mnohá nezávislá divadla jsou na tržbách za představení existenčně závislá. Soubor Cirk La Putyka ve středu uvedl, že 82 procent příjmů souboru tvoří tržby ze vstupného. Pokud by například soubor zrušil deset následujících představení inscenace Memories of Fools, které mělo premiéru 6. března, přišel by o zhruba 1,5 milionu korun pro herce, akrobaty, techniky, tvůrce, kteří jsou většinou na volné noze. Žádá proto své publikum a fanoušky o podporu.

Mezi zrušenými festivaly je i přehlídka Česká taneční platforma, která se měla konat v dubnu. Pořadatelé se ji pokoušejí přesunout na podzim. „Nejspíš to bude listopad, ještě ověřujeme disponibilitu všech umělců a prostor. Podařilo se nám vyjednat prominutí stornopoplatků za bookované hotely pro zahraniční účastníky v Praze a dokonce i části letů, nicméně veškeré přípravné práce produkce a PR týmu i minimalizované přímé náklady na storna představují takřka 200.000 korun,” řekla ČTK členka dramaturgické rady festivalu a zakladatelka společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. Pro umělce, jejichž představení museli zrušit, se pořadatelé platformy snaží garantovat aspoň 40 procent honorářů.

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Koronavirus

Zástupci nezávislých divadel by chtěli s ministrem kultury řešit možnost zmírnit podmínky dotačních smluv. V nich se jako ukazatele, které poskytovatelé žádosti posuzují, uvádí třeba procento soběstačnosti nebo návštěvnosti. Navrhovatelé by chtěli, aby bylo možné jako uznatelné náklady ponechat i ty, které jsou vynaložené za storna, třeba u rušených cest, a jimiž jsou částečně kompenzováni umělci za zrušená představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám