Hlavní obsah

Turkmenistán zakázal jiné než bílé roušky, výskyt koronaviru stále popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ašgabat

V hlavním městě Turkmenistánu Ašchabadu a ve dvou z pěti administrativních oblastí země mohou lidé nosit jen roušky bílé barvy, uvedl server Turkmen.news a dodal, že důvod nařízení není jasný. Přestože se v Turkmenistánu, jedné z nejuzavřenějších zemí světa, nosí roušky, její vedení popírá, že by se tam vyskytoval koronavirus SARS-CoV-2.

Foto: Právo

Rouška. Ilustrační foto

Článek

V metropoli Ašchabadu začala bílé roušky u řidičů už v prosinci vymáhat dopravní policie. V lednu se pak se stejným požadavkem začali setkávat i chodci, studenti a školáci. Pokuta za roušku nesprávné barvy představuje 50 manatů (asi 300 korun).

Ve městě Türkmenabat musejí pouze bílé roušky nosit úředníci a školáci. V případě, že kontroly, které mají začít 18. února, odhalí u školáků černé nebo barevné roušky, bude učitelům a ředitelům hrozit pokárání.

Podobné pravidlo se již od roku 2017 v Turkmenistánu vztahuje na automobily. Zakázány jsou vozy černé barvy a tmavých odstínů, připomněl web stanice Svobodná Evropa. Středoasijský Turkmenistán je jednou z nejvíce autoritářských zemí na světě, kde se moc soustředí v rukou prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám