Hlavní obsah

Slovenská církev si v nouzovém stavu vytrucovala výjimku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když slovenský ústřední krizový štáb zakázal od října masové akce, katolická církev okamžitě prohlásila, že mše mohou zakázat jen biskupové. Slovenská vláda při následném zavedení nouzového stavu platného od prvního října po dobu 45 dní upravila návrh ústředního krizového štábu a umožnila konání mší, kulturních i sportovních akcí s účastí do 50 lidí.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Někteří diskutující na internetu v tom vidí ústupek vlády především církvím. „V malé obci bude mše pro 50 lidí dostačující a ve větším kostele si mši s padesáti lidmi mohou zopakovat i několikrát denně,“ napsal na sociální síti Ján. „Katolická církev vydíráním přinutila Matoviče (premiér Igor Matovič, pozn. red), aby umožnil konání mší, ale svezly se s tím i sportovní a kulturní akce,“ přidává se Eva.

Matovič toho má už dost. Podruhé už by premiérem být nechtěl

Zahraniční

Katoličtí biskupové za současné situace vydali tzv. všeobecný dispenz od povinné účasti na nedělních bohoslužbách. „Především lidé ve vyšším věku nemusí jít v neděli do chrámu. Tito lidé mohou sledovat bohoslužby pomocí televizních a rozhlasových přenosů,“ řekl Rozhlasu a televizi Slovenska mluvčí Konference biskupů Martin Kramara.

Sport bez diváků

Vláda změnou umožnila konání sportovních a kulturních akcí do účasti 50 lidí. Pokud bude v divadelním představení účinkovat například 20 herců, v sále může být 30 diváků. To samé platí i pro sportovní akce. Pokud počet sportovců a členů realizačního týmu přesáhne limit 50 lidí, budou muset hrát bez diváků.

Slovenská vláda vyhlásila nouzový stav

Koronavirus

Podle ministra zdravotnictví Mareka Krajčího nouzový stav umožní rychleji reagovat na pandemii. „Umožní například vykonat rychlejší přesuny zdravotnického materiálu i personálu mezi nemocnicemi a ulehčí obstarávání testů,“ uvedl ministr. Zdravotníci však v období nouzového stavu nemohou stávkovat.

Na Slovensku zaznamenali ve čtvrtek 679 nových případů covid-19 a šest lidí zemřelo. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 11617 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 54 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám