Hlavní obsah

Problémy kolem plošného testování na Slovensku: Smrt při čekání na odběr, opilý lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V pětačtyřiceti slovenských okresech v sobotu začalo druhé kolo plošného testování na covid-19 antigenními testy. Nedaří se to bez problémů - v Prešově zemřel muž při čekání na odběr, v Rimavské Sobotě zase přistihli lékaře pod vlivem alkoholu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fronta na testování v Bratislavě (ilustrační foto)

Článek

Akce, která odstartovala v osm hodin ráno, se netýká 25 okresů, kde byl podíl pozitivně testovaných z prvního kola nižší než 0,7 procenta. Druhé kolo se tak nekoná například ani ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a Košicích.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď ráno uvedl, že se otevřelo 99,3 procenta odběrných míst po celém Slovensku a poznamenal, že se zatím nikde netvoří větší fronty, jako tomu bylo minulou sobotu při prvním kole plošného testování.

Nezvládneme to? Čaputová přiznala, že se její obavy kolem testování nenaplnily

Koronavirus

Neznamená to ale, že by vše probíhalo hladce. Slovenská policie na sociální síti oznámila, že na odběrném místě ve městě Rimavská Sobota působil 54lékař, který byl pod vlivem alkoholu.

„Při dechové zkoušce nafoukal 1,88 promile. Hrozí mu trestní řízení za trestný čin ohrožování pod vlivem návykové látky,“ uvedla policie.

V Prešově zase zemřel 68letý muž, který v průběhu čekání na test dostal infarkt. „Na místo dorazili záchranáři, kteří zahájili resuscitaci, ale muže se nepodařilo oživit,” řekl agentuře TASR mluvčí záchranářů Jozef Minár.

Plošné testování v ČR je už pasé

Koronavirus

V sobotu a v neděli se bude testovat každý den od 8.00 do 20.00 na 2800 odběrných místech. Akci opět organizuje armáda, která do terénu pošle dva tisíce vojáků.

První kolo se odehrálo na Slovensku ve dnech 31. října a 1. listopadu, zúčastnilo se ho 3,6 milionu lidí a pozitivní výsledek mělo téměř 40 tisíc občanů, tedy jedno procento.

Slovensko nově ohlásilo 34 úmrtí nakažených s covidem, což je dosud nejvyšší počet obětí nemoci ohlášený za jeden den. Za 24 hodin přibylo 2579 nově nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám