Hlavní obsah

Škola zakázala žákovi lyžák. Byl předtím na prázdninách v Itálii

Právo, Jiří Mach

Školy při mimořádné situaci tápou. Ministerstvo zdravotnictví ani hygienické ústavy zatím žádné doporučení pro školy nevydaly. Přesto se některé školy z obav před šířením koronaviru rozhodly děti ve školních aktivitách omezit, protože byly na prázdninách v Itálii.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Syn nemůže jet s dětmi na lyžák, protože byl předtím v Itálii na prázdninách,“ řekl Právu otec jednoho z pražských dětí. Rodič přitom musí v případě školních zájezdů vždy podepisovat potvrzení o bezinfekčnosti. Syn je ale v pořádku, a to i podle měřítek, která ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Rodina ale přijde nevratně o 1500 korun na zálohách za zájezd.

Také v jedné soukromé školce zakázali přístup dítěte, jež bylo na prázdninách v Itálii. Ovšem soukromý sektor má vlastní pravidla. Některé soukromé firmy už nyní nařizují svým zaměstnancům po pobytu v italských horách karanténu.

Potvrzení je sporné

Co se týče potvrzení o bezinfekčnosti dítěte, je to v tuto chvíli pro navrátilce z Itálie sporné. Součástí prohlášení je většinou také poučení, že si je zákonný zástupce dítěte vědom právních následků, které by jej postihly, kdyby prohlášení nebylo pravdivé. Tím si ovšem nemůže být rodič jistý, protože inkubační doba viru je 14 dní, testy do propuknutí příznaků stát neplatí a soukromě vyjdou až na 15 tisíc korun.

Do Brna přiletěli cestující z Milána. Roušku si nasadila jen hrstka z nich

Koronavirus

„Obecně platí, že záměrně vědomé uvedení nepravdivých informací je přestupkem a je řešeno dle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ sdělilo k tomu ministerstvo školství. Z tohoto pohledu jsou ředitelé škol z obliga, protože odpovědnost padá na rodiče.

„Většina sboru lyžuje v Itálii“

Jak popsal právu šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, ředitel Masarykovy ZŠ Praha-Klánovice, situaci nepodceňuje ani nepropadá panice.

„Zrovna máme prázdniny, ale bedlivě situaci sleduji. Ministerstvo zdravotnictví říká, že nemáme panikařit. Teď jsem viděl graf, že tato infekce se šíří pomaleji než jiné. Shodou okolností mám v Itálii na lyžích tři čtvrtiny učitelského sboru, ale pokud vím, tak v lyžařských střediscích ten virus není. Přesto jsem se všemi kantory ve spojení a řešíme to,“ popsal Právu.

Vrátili se z Itálie a chtěli test na koronavirus, odmítli je

Koronavirus

Připustil, že v Itálii je na jarních prázdninách i spousta dětí. Počítá i s krajní možností, že škola od pondělí zavře. „Ale teď takové informace nejsou. Jsem přesvědčen, že školu nezavřeme, ale v sobotu možná už budu mít jiný názor,“ dodal.

Jeho škola už má lyžařský zájezd za sebou a školy v přírodě ji čekají nejdříve až za měsíc. „Bezinfekčnost se vztahuje k posledním 14 dnům před odjezdem, takže nyní to fakt neřešíme,“ uzavřel.

Stát kvůli koronaviru nedoporučuje Čechům cesty do severní Itálie

Domácí

Kontaktovat lékaře a držet se v karanténě má dotyčný podle doporučení ministerstva zdravotnictví až v případě, že se u něj projevují příznaky onemocnění. A vztahuje se hlavně na ty, kteří navštívili v poslední době nejpostiženější italské regiony Lombardii a Benátsko.

„Itálie je široký pojem,“ podivovala se hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. „A když se něco stane, krajské hygienické stanice hodnotí situaci, zpovídají dotyčné a dělají lékařské dohledy a těmi se pak řídí školy. To, že někdo přijede z Itálie, není relevantním důvodem pro zavření školy. Každé opatření by mělo být založeno na důkazech a zohlednění rizika,“ řekla Právu Gottvaldová.

Expert: Uzdravení mohou koronavir šířit dál

Svět

Také ministerstvo školství odkazuje na resort zdravotnictví s tím, že školy by se měly řídit jeho aktuálními pokyny, případně sledovat stránky Státního zdravotního ústavu, popřípadě spolupracovat s krajskou hygienickou službou. Pražský magistrát se také speciálními opatřeními ani doporučeními vůči školám nezabývá.

„V tuto chvíli je důležité dbát hlavně na správnou osobní hygienu, aby se zabránilo možnému šíření jakékoliv nákazy, například i chřipky. Rozhodně není důvod k panice. Se školami a školskými zařízeními jsme v kontaktu. Zdraví lidé se při dodržování základních hygienických pravidel prakticky nemusejí obávat. Nyní se zabýváme hlavně prevencí a informovaností a nechystáme se přijímat další opatření,“ napsal Právu jeho mluvčí Vít Hoffman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám