Hlavní obsah

Situace se v Česku stále zlepšuje. Jen ne tak výrazně

Novinky, Klára Beranová
Praha

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška vývoj epidemie v Česku nadále zpomaluje. Jenže už ne tak významně jako v uplynulých dvou týdnech. Vývoj v některých regionech podle něj navíc stagnuje.

Článek

„Vývoj epidemie v Česku nadále zpomaluje. Oproti minulým dvěma týdnům klesá populační zátěž, reprodukční číslo je nižší než jedna a zejména pokračuje pokles v počtu hospitalizací,“ uvedl Dušek.

Více než polovina Čechů čeká, že se situace s covidem zlepší

Domácí

Zpomalování šíření epidemie ale není podle něj tak významné jako v uplynulých dvou týdnech. „Některé regiony ve vývoji situace spíše stagnují,“ dodal.

Denní přírůsty se denně pohybují mezi čtyřmi a pěti tisíci. „Jedním z důvodů stále vysokých počtů nově diagnostikovaných pacientů je zahájené testování seniorní populace v sociálních zařízeních. Nadále ale také v řadě regionů probíhá komunitní přenos nákazy,“ informoval Dušek.

Reprodukční číslo: 0,85 až 0,95 

Reprodukční číslo, které udává kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem, je pak stále pod hodnotou jedna. „Kolísá mezi 0,85 a 0,95,“ vysvětlil Dušek. To znamená, že i hodnota čísla R odpovídá brždění epidemie.

Dušek: Když odečteme Prahu, je to špatné

Domácí

Jeho hodnota je navíc i relativně nízká v mezinárodní srovnání. Lépe je na tom například Velká Británie, Francie nebo Slovensko. Hůře naopak Německo, Polsko nebo Chorvatsko.

Pozitivním faktem podle Duška také je, že klesá celkový počet hospitalizovaných. Poklesl i počet pacientů vyžadujících intenzivní péči, a to z původních asi 1200 na stávajících asi 700.

Reklama

Výběr článků

Načítám